Bez lepih reči za Džonsona - usijana glava, kralj gafova..

Evropski mediji dočekali su sa nevericom, sarkazmom, čak i zbunjenošću, vest da je Boris Džonson postavljen za novog šefa britanske diplomatije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.07.2016.

14:53

Bez lepih reči za Džonsona - usijana glava, kralj gafova..
Foto: Gettyimages

Taj potez kritikovalo je i nekoliko levičarskih političara, piše francuska agencija AFP.

"U šokantnom potezu, nova britanska premijerka Tereza Mej imenovala je ekscentričnog bivšeg gradonačelnika Londona, poznatog po političkim budalaštinama i sklonom gafovima, kao diplomatu koji će izvesti zemlju iz EU", navodi AFP.

Francuski magazin Obs ga naziva "kraljem gafova", nemački Velt ističe da su svi prvobitno mislili da je njegovo imenovanje šala, dok Špigl ocenjuje da se ruši "kuća od karata u Britaniji".

Velt podseća da je Džonson upoređivao EU sa Adolfom Hitlerom, a najverovatnijeg kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD Hilari Klinton nazvao jednom prilikom "sadističkom medicinskom sestrom u mentalnoj ustanovi".

"Činjenica da Tereza Mej imenuje, od svih ljudi, ovu nediplomatsku, nepredvidivu i nelojalnu usijanu glavu kao ministra spoljnih poslova deluje apsurdno na prvi pogled", navodi taj medij.

Velt, međutim, ocenjuje da je taj potez proračunat dodajući da je "pritisak sada na njemu i njegovoj nesumnjivoj ambiciji da se dokaže".

Francuski list Liberasion podsetio je da Džonson nikada nije bio ministar i da se pre nekoliko dana "patetično povukao" iz trke za predsednika partije Torijevaca.

"Ono što izgleda kao promocija moglo bi, u stvari, biti otrovni pehar", navodi taj list dodajući da će "pravim pregovorima o Bregzitu upravljati posebno ministarstvo i kabinet premijera".

AFP podseća da je Liberasion, dan nakon referenduma o izlasku Britanije iz EU, koji je održan 23. jula, objavio na naslovnoj strani fotografiju na kojoj Džonson visi sa žice tokom Olimpijskih igara u Londonu, dok ispod stoji natpis "Srećno".

Nemački magazin Špigl objavio je onlajn komentar sa naslovom ruši se "kuća od karata u Britaniji", navodeći da su bili u zabludi "oni koji su mislili da se besramnost kojom je britanska politička klasa igrala svoje moćne igre ne može prevazići".

"Boris Džonson, kralj Bregzita, sada je nagrađen mestom šefa britanske diplomatije, nakon što je prvobitno zabio glavu u pesak posle glasanja. Sada, konačno, nema više sumnje da britansku politiku ne zanima blagostanje zemlje, već cenkanje za pozicije, lične ambicije i moćne igre", ocenjuje taj magazin.

Špigl dodaje i da je i sam Džonson "izgledao iznenađeno" jer je smatran "najvećim britanskim baukom" nakon referenduma o Bregzitu, ali ocenjuje da ga je Mej imenovala kako bi "izlečila stranku i pokazala biračima da ishod referendum shvata ozbiljno".

Nekoliko levičarski političara je, ubrzo, izrazilo sumnju zbog imenovanja Džonsona za šefa britanske diplomatije. Jedan od zamenika lidera nemačkih centralno-levičarskih Socijalnih Demokrata Ralf Štegner smatra da izbor Džonsona čini da Mej "izgleda slabije" i poručuje da Džonson nije poznat po diplomatskim veštinama.

"Sada će on pregovarati o Bregzitu. Srećan put!", poručio je Štegner.

Iz opozicione Zelene partije ocenjuju da je njegovo imenovanje za šefa britanske diplomatije "loš znak".

Šef poslaničke grupe te partije Anton Hofrajter ocenjuje da taj potez "povećava sumnje o rasuđivanju nove premijerke", dok jedna od lidera Zelena stranke Simon Peter smatra da će Džonson sada u Evropu, a i šire, dovesti svoj "hiroviti nestašluk".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: