Tereza Mej eliminiše suparnike iz novog sastava vlade

Nova britanska premijerka Tereza Mej nastavila je da kompletira svoju vladu iz koje je odmah uklonila rivale.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2016.

13:54

Tereza Mej eliminiše suparnike iz novog sastava vlade
Foto: Gettyimages

Mesta u njenoj vladi nema za ministra pravde Majkla Gouva i ministarku obrazovanja Niki Morgan koja je podržala Gouva.

Gouv je predvodio kampanju za izlazak Britanije iz EU zajedno sa bivšim gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom, ali je izdao svog stranačkog kolegu i kandidovao se za novog šefa stranke i premijera, mesto koje je Džonson dugo želeo.

Džonson je posle toga odustao od trke za vođstvo Konzervativaca, a Gouv je ispao već u drugom krugu stranačkih izbora. Mej je brzo smenila Gouva koga mnogi Konzervativci sada vide kao nepouzdanog dok je Džonsonu dala zavidno mesto ministra spoljnih poslova.

Umesto Gouva, na mesto ministra pravde imenovana je Liz Tras, dosadašnja ministarka za životnu okolinu.

Mej je takođe smenila ministarku obrazovanja Niki Morgan, koja je podržala Gouva u njegovoj kratkoj kampanji da na mestu šefa stranke zameni Dejvida Kamerona. Očekuje se da će Tereza Mej danas objaviti imena ostalih članova kabineta.

Ona je juče odmah po ulasku u Dauning strit imenovala ključne ministre. Džonsona za ministra spoljnih poslova, Filipa Hamonda za ministra finansija, Amber Rad za ministarku unutrašnjih poslova.

Dejvida Dejvisa, jednog od čvrstih pristalica napuštanja EU, Mej je imenovala na čelo novog ministarstva za izlazak Britanije iz EU, a zadržala je Majkla Falona na mestu ministra odbrane.

Na čelo još jednog novog ministarstva, međunarodne trgovine, imenovan je Lajam Foks, takođe zagovarač napuštanja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: