Nemačka ljuta, povlači trupe iz NATO baze u Turskoj?

Nemačka će povući svoje trupe iz turske baze Indžirlik, koju koristi NATO, ukoliko Ankara i dalje ne bude dozvoljavala nemačkim zvaničnicima da dođu u posetu.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2016.

14:26

Nemačka ljuta, povlači trupe iz NATO baze u Turskoj?
Foto: Getty Images

Odnosi dve zemlje su zategnuti nakon što je nemački parlament usvojio rezoluciju kojom se masakr Turske nad Jermenima 1915. osuđuje i karakteriše kao genocid.

"Nemačka vojska odgovara nemačkom parlamentu. Ako poslanici ne mogu da posete svoju vojsku, ona ne može tamo da ostane. To je potpuno jasno", rekao je vicekancelar Zigmar Gabrijel.

Baza Indžirlik se proteklih nedelja našla u žiži javnosti i zbog insistiranja Turske da "vojna baza nije mesto za političke posete", ali i zbog poruke koja je kasnije ublažavana, da su vrata NATO baze otvorena i za Rusiju.

Gabrijel je poslednji u nizu nemačkih političara koji je kritikovao tursku odluku, samo nekoliko dana nakon što je isti stav izrazila i kancelarka Angela Merkel.

Stigao je i pritisak iz Bundestaga da se povuče vojska iz baze koju vojske SAD, Nemačke, Velike Britanije i Katara koriste za udare na Islamsku državu u Siriji.

Nemačka tamo ima stacioniranih oko 250 vojnika, letelice i opremu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: