"Dvojac iz Gvantanama u SRB usluga najvećoj svetskoj sili"

To što je Srbija prihvatila dvojicu zatvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo nije pretnja po bezbednost, već je Srbija učinila uslugu najvećoj svetskoj sili.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2016.

09:47

Foto: Wikileaks

To je izjavio ministar za rad Aleksandar Vulin, dodavši da je reč o politici balansiranja.

"Sećam se naslova da je Gvantanamo bruka za čovečanstvo i da ga treba zatvoriti. I ja mislim da Gvantanamo treba da bude zatvoren i ako Srbija može da pomogne da to mučilište više nikada ne postoji, tu smo", rekao je Vilin za TV Pink.

On je dodao da prihvatanjem dva zatvorenika, koji su proveli devet i četrnaest godina bez optužnice, Srbija učinila uslugu najvećoj sili sveta i da se to zove politika balansiranja.

"Uradite ono što je dobro, što vam odgovara, što mislite da je ispravno. A jeste sebe nečim ugrozili? Ne, samo ste svrstani u tridesetak zemalja", rekao je Vulin.

Na kritike da će to povećati pretnje od terorizma Vulin odgovara da mi već imamo mirovne trupe u Libanu, te da je Srbija i zbog toga može zapasti nekom teroristio za oko.

"U koliko mirovnih operacija je naša vojska i svi kažemo to je dobro. Mi stalno pričamo da hoćemo da se borimo protiv terorizma, da smo deo koalicije koja se bori protiv Islamske države. Pa ovo je način", naglasio je on.

Ministar je podsetio da su i Srbi u Hagu čekali po devet, deset, dvanaest godina bez presude, te da i dvojica zatvorenika iz Gvantanama čekaju na optužnicu jedan devet a drugi četrnast godina.

"To su lica za koje su rekli 'držali smo vas četrnaest godina ne znamo šta ćemo sa vama, niste teroristi'", naglasio je ministar i dodao da srpske službe mogu da izađu na kraj sa dva čoveka.

"Međutim, nismo u stanju da izađemo na kraj sa licemerjem društva u kome je Gvantanamo jedan dan bruka, a drugi dan je ovo najveća pretnja i da ne pomognemo u njegovom rasformiranju", poručio je ministar.

Vulin kaže da srpska policija sarađuje sa celim svetom i da se dešava da se u našoj zemlji čuvaju zaštićeni svedoci od kriminalnih bandi iz Amerike, Kanade, te da tako mogu "izaći na kraj i sa dva čoveka".

Govoreći o migrantskoj krizi on je rekao da jedna zemlja EU ne može da otvara granice, a druga da zatvara i da Srbija neće biti prihvatni centar za migrante koje niko neće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: