Čavušoglu iz Potočara: Ako nije mirna BiH, nije ni Turska

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je u Memorijalnom centru u Potočarima da Turska deli bol svake osobe u BiH zbog Srebrenice.

Izvor: B92, Avaz

Ponedeljak, 11.07.2016.

12:44

Čavušoglu iz Potočara: Ako nije mirna BiH, nije ni Turska
Foto: Tanjug

Prenoseći pozdrave predsednika Redžepa Erdogana i "celog turskog naroda", Čavušoglu je poručio: Ako BiH nije mirna, ni Turska nije mirna.

"Pre 21 godine ljudsko dostojanstvo je doživelo veliki udarc. To je bila velika mrlja čovečanstva. Osećamo bol koju su naša bosanska braća doživela. Povik majki i danas odjekuje našim ušima", rekao je Čavušoglu.

Ministar spoljnih poslova Turske rekao je odajući počast žrtvama da njegova zemlje neće dozvoliti da se zaboravi Srebrenice.

"Oni koji su ubijali nevine majke, ljude i decu prepuštam savesti, a osuđujem ih na najoštriji način u ime svoje zemlje", rekao je Čavušoglu.

Kako je rekao, još oko 1.000 osoba nije pronađeno u Srebrenici, a oko 8.000 na prostoru cele BiH.

"Bol se ne može izraziti ciframa, niti se svesti na cifre - i to sam vidio u srcima majki, očeva, koji nisu znali sudbinu svoje djece", rekao je Čavušoglu.

Turski ministar je rekao i da su mir i stabilnost na Balkanu prioritet celog sveta i naveo da će "Turska učiniti sve da se Balkan i BiH upute ka blagostanju".

Na komemoraciji su govorili i bivši i sadašnji predsednici Haškog tribunala Teodor Meron i Karmel Agijus.

"Sećanje je sveta dužnost svih ljudi dobre volje. Ovde smo ne samo da odamo počast hiljadama, već da izgradimo spomenik sećanja i ispunimo svoju dužnost. Rad sudova kakav je Tribunal doprinose na smislen način očuvanju sećanja, tako što osiguravaju krivičnu odgovornost poejdinaca", rekao je Meron.

Agijus je naveo da je tuga porodica žrtava neizmerna, ali da je njihova istrajnost za divljenje.

"Imate važnu ulogu u nastojanju da se stravični događaji nikada ne zaborave. Oni moraju da služe kao živi podsetnik na okrutnost i varvarizam koje ljudska bića ponekad mogu zadati jedni drugim", rekao je Agijus.

Prisutnima se obratio i načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković koji je rekao da je "teško živeti u srcu tame".

"Mračni duh zločina uznemiruje one koji žive u srebreničkom kraju... 2015. godine je ceo svet došao u našu avliju, a sada smo sami sa sobom da u tišini razmislimo o onome što nas je zadesilo od 1992. do 1995. godine, ali ono što je došlo posle", rekao je Duraković.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao da je u Srebrenici "zatajio čovek".

"Kada dođe čovek na Ovčaru, u Vukovar i ovde u Srebrenicu treba samo zanemeti. Mržnja razara i ubija, a oprost je smiraj duše. Zaborav je gubljenje identiteta, to je moja poruka svima koji negiraju genocid i ono što se desilo", rekao je Bandić.

Zvaničan deo komemoracije zatvorio je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Najdublje izraze zahvalnosti upućujem onima koji su najviše pogođeni genocidom u Srebrenici. Bez njihove hrabrosti ništa se ne bi moglo postići. Teško je na ovom mestu boli i patnje pronaći reči kako bih izrazio ono što osećam još iz vremena kada sam prvi put prošao između bijelih nišana. Šta reći majkama, suprugama i deci onih koji su svojim životima posvedočili ovo mesto i državu koji mi danas imamo. Bol, tuga i patnja onih koji su nadživeli svoje najmilije koji su pokopani ovde takvi su da bi bilo najbolje šutjeti", rekao je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: