"BiH je overena genocidom, treba tražiti istinu i pravdu"

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je BiH overena genocidom i da i dalje treba da traži istinu i pravdu za svakog ubijenog Srebreničana.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.07.2016.

14:15

Foto: Gettyimages

Obraćajući se na komemoraciji povodom 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, on je kazao da hiljade ubijenih danas leži u Memorijalnom centru u Potočarima, a da se hiljade ubijenih još traži.

"Tela su zatrpavana u nadu da će zločin biti potpun. BiH je overena genocidom i sada 21 godinu kasnije napokon možemo tražiti istinu i pravdu za svakog Srebreničana. Moramo dosegnuti pravdu, jer bez nje nema praštanja. Tek onda, kada i bez najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mesto i kada otklonimo sumnju ko je stojao na pravoj, a ko na pogrešnoj strani istorije, rešićemo se podela", istakao je Izetbegović.

On je dodao da ne postoje reči kojima se mogu izraziti bol i patnja.

"Šta kazati majkama koje su ukopale svoju decu da bi danas imali državu BiH? Molićemo se danas i za dečaka Avdiju, kojem je bilo 14 godina i za starca Mustafu, kojem je bilo 77 godina, kada su ubijeni", istakao je Izetbegović.

Navodeći da je "istina potrebna prošlosti i sadašnjosti, ali da je najpotrebnija budućnosti", on je ocenio da "politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti napuštene".

"Politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti napuštene jednom i zauvek. Sećamo se strahota prošlosti, ali se zavetujemo da nas one neće paralizovati. Svi smo preživeli neke tragedije i, uprkos bolu, obaveza nam je da zemlju nastavimo činiti boljom", naglasio je Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništva BiH dodao je da se "oni koji negiraju genocid pomire sa najtamnijom mrljom u svojoj istoriji", naglašavajući da na kraju ostaje samo istina koja može budućnost osloboditi hipoteka prošlosti.

U Memorijalnom centru u Potočarima održava se komemorativni skup povodom 21. godišnjice stradanja srebreničkih Bošnjaka, koji su ubijeni tokom ofanzive srpskih snaga na zaštićenu zonu Srebrenice u julu 1995. godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti sahranjeno 127 novih identifikovanih srebreničkih žrtava.

Do sada je u Memorijalnom centru sahranjeno 6.377 bošnjačkih žrtava.

Ove godine na komemoraciji u Potočarima nije stigao niko od visokih zvaničnika Srbije, kojima je ranije poručeno da "nisu dobrodošli, jer negiraju genocid".

Komemoraciji ne prisustvuje niko od visokih zvaničnika RS.

Skup u Potočarima obezbeđuje MUP RS, u saradnji sa ostalim bezbednosnim agencijama BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: