Jovanović: Dolazak u Potočare i politička dužnost

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji se nalazi u Potočarima izjavio je da to što je došao smatra svojom ljudskom obavezom i političkom dužnošću.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.07.2016.

11:41

Jovanović: Dolazak u Potočare i politička dužnost
Foto: Tanjug, arhiva

Jer, kako je rekao, sve drugo je situacija u kojoj se politika odnosi neodgovorno ne samo prema žrtvama u Srebrenici, već neodgovorno prema Bošnjacima i svima drugima.

Danas se u Potočarima obeležava 21 godina od zločina počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na konstataciju da srpski premijer Aleksandar Vučić ove godine nije dobrodošao u Srebrenicu, Jovanović kaže da mu je žao zbog onog što se desilo na prošlogodišnjoj komemoraciji, kada je srpski premijer napadnut.

"Želeo sam da njegov dolazak ovde bude prekretnica u odnosu prema tom ratu. Nikuda ne vodi negacija tih sudskih presuda, mislim pre svega na Međunarodni krivični sud i Haški tribunal. Te presude same po sebi nisu dovoljne i potreban je jasan politički stav da se ovde dogodio genocid. I dok tog stava ne bude srpski narod će nositi hipoteku koju nosi", rekao je Jovanović za reginalnu N1TV.

Jovanović je jedini političar iz Srbije koji prisustvuje komemoraciji u Potočarima ove godine. On kaže da se nadao da će Vučićev dolazak u Srebrenicu prošle godine skinuti taj teret sa srpskog naroda, ali je očigledno da to, kako je rekao, ne može niko drugi osim nas samih.

On je primetio da je tokom prošlogodišnjeg Vučićevog boravka izostao jasan stav o tome šta se desilo u Srebrenici i da je ono što se desilo samo dodatno iskomplikovalo odnose.

Jovanović je zamerio vlasti Republike Srpske, posebno njenom predsedniku Miloradu Dodiku zato što danas niko iz tog entiteta ne prisustvuje komemoraciji.

"Sa tim se nikada neću pomiriti. Uveren sam da će doći dan kada će ovde biti i predsedstavnici vlasti Srbije i vlasti Republike Srpske, da se nada da će oni reći da se u Srebrenici desio genocid i da se on mora osuditi. Samo to će doneti neophodan mir i razumevanje, što je preduslov za rešavanje svih problema koji su nas doveli do ovoga", rekao je Jovanović koji je zajedno sa poslanicima SDA i poslaničkom grupom LSV i Zelene stranke podneo srpskom parlamentu predlog rezolucije o priznavanju genocida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: