Nikolić otkrio spomenik Tesli kod Hrama /FOTO

Spomenik Nikoli Tesli povodom 160. godišnjice njegovog rođenja otkriven je u Karađorđevom parku kod Hrama Svetog Save.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 10.07.2016.

11:24

Nikolić otkrio spomenik Tesli kod Hrama /FOTO
Foto: Tanjug

Spomenik je otkrio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Istovetne, spomenike podižemo u čast najvećeg genija koga je srpska majka othranila i poklonila čovečanstvu", poručio je Nikolić.

Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, i od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, poručio je predsednik Srbije.
Foto: Tanjug
"Bio je čovek budućnosti, zato se o njemu ne može i ne sme drugačije govoriti nego kao o našem savremeniku, koji će biti savremenik i generacijama koje dolaze posle nas. I u ovom trenutku, Tesla je svojim pronalascima sveprisutan, kao vazduh", reko je Nikolić.

Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je, istakao je Nikolić, postao još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda.

"Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak, na početku i na kraju, zadužio celo čovečanstvo - i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako građanin i jedne nove države koja ga svojata ", rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
Teslin svet, osvetljeni svet ravnopravnih, još nismo stvorili, a samo to je tražio od čovečanstva, podvukao je Nikolić.

Kako je rekao, od dečaka iz Smiljana, odraslog uz oca sveštenika srpske pravoslavne crkve, i majku koja ga je "uspavljivala i budila srpskim narodnim pesmama o boju na Kosovu", pre se moglo očekivati da nasledi parohiju, nego da postane najznačajniji naučnik u istoriji čovečanstva i pronalazač čijoj genijalnosti dugujemo ubrzani civilizacijski hod.

Stvarajući Tesla je čovečanstvu podario i jednu dimenziju o kojoj se malo ili nikako govori - novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnosti, novi razvoj društva, država, sveta - novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svakodnevni život, rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
"Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio svakog čoveka ponaosob... Tesla je ostao van svog i naseg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, već je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem", rekao je Nikolić.

Teslin doprinos popirma mitske dimenzije, a sam Tesla je u toj mitskoj dimenziji postao Prometej modernog doba, poručio je Nikolić.
Foto: Tanjug
"Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju i verovao da će ga tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju. Odbio je Nobelovu nagradu. Umire misno i tiho u skromnoj hotelskoj sobi", rekao je Nikolić.

Predsednik je položio venac na spomenik, a na svečanosti povodom otkrivanja spomenika reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde i Tamo daleko, a violinista Jonav Kolundžija izveo je kompoziciju "Bahov presto".

Spomenik se nalazi na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke, a rad je vajara Nikole Koke Jankovića i dar dobrotvora Momčila Moše Todorovića.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: