Da li fitnes instruktor može da "štiti" aerodrom u Nišu?

Dok posle terorističkih napada u Briselu i Istanbulu aerodromi širom sveta podižu nivo bezbednosti, u Nišu o tome brigu vodi profesorka fizičke kulture.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2016.

16:43

Da li fitnes instruktor može da
Tanjug

To je objavljeno u istraživanju niškog portala Južne vesti.

Dok stručnjaci smatraju da je pored formalnih uslova za tu poziciju potrebno i iskustvo, direktor Aerodroma ponavlja da ona "ima sve potrebne kvalifikacije".

Na "Konstantin Veliki" skoro svakodnevno sleću ili sa njega poleću putnički avioni ka nekoliko evropskih metropola, a od oktobra će ih biti još i više. Prošle godine je kroz nišku vazdušnu luku prošlo preko 35.000 ljudi.

Međutim, dok uprava Aerodroma tvrdi da su bezbednosne mere na propisanom nivou, senku na to mogla bi da baci stručnost osobe koja brine o tome, Radmile Nerandžić.

“Ona ima sve sertifikate i licence koje Direktorat civilnog vazduhoplovstva propisuje. Niko ne može da obavlja taj posao bez njihovih dozvola“, kaže Đurđanović.

Đurđanović je, odgovarajući na pitanja novinara, nekoliko puta ponovio da je Nerandžićeva završila "master akademske studije iz sistema visokog obrazovanja u obrazovno-naučnom polju društveno-humanističkih nauka", ali je uporno odbijao da kaže koji fakultet je završila.

“To uopšte nije bitno. Sa strane republičkog Direktorata ona ispunjava sve uslove“, rekao je Đurđanović.

Na konstataciju novinara da je Nerandžićeva prethodno radila kao fitnes instruktor, Đurđanović je kratko odgovorio:

“Nije fitnes instruktor sigurno. Ne znam šta je radila pre nego što se zaposlila ovde, ali sigurno nije bila fitnes instruktor“, rekao je Đurđanović.

I dok direktor Aerodroma tvrdi da Nerandžićeva "sigurno nije bila fitnes instruktor", ona je samu sebe tako opisala u promo-filmu SkyWellness centra u Beogradu iz 2012. godine.

Osim o zanimanju, u filmu govori i o svom obrazovanju.

“Ćao, ja sam Rada, fitnes instruktor i personalni trener. To je moje životno opredeljenje. Obrazovala sam se za to i mislim da je najbitnije da čovek voli to što radi i da ga u potpunosti ispunjava“, kaže na samom početku filma.

Inače, Nerandžićeva se na niškom aerodromu zaposlila marta prošle godine kao "poslovni sekretar" direktora Vladice Đurđanovića.

Đurđanović ju je ubrzo postavio za "Safety manager"-a, odgovornu poziciju na kojoj se po nedavno izmenjenoj sistematizaciji može naći samo - profesor fizičke kulture.

O značaju osobe koja brine o bezbednosti govori i to što se u sistematizaciji radnih mesta nalazi odmah posle generalnog direktora, a njen zadatak je da brine o funkcionisanju sistema bezbednosti čitavog aerodromskog kompleksa.

Stručnjaci sa kojima su novinari "Južnih vesti" razgovarali, ali koji nisu želeli da se otkriva njihov identitet, kažu da je reč o veoma odgovornom poslu, za koji nije dovoljno ni samo formalno obrazovanje, već i iskustvo.

“Pritom je veoma bitno da je reč o "safety" (bezbednost), a ne "security" (obezbeđenje) menadžeru. Safety menadžer brine o skoro svemu što se tiče bezbednosti putnika, pa i samog aviona, a između ostalog je nadležan i za službu obezbeđenja“, kaže sagovornik "Južnih vesti".

I pored upornih pokušaja da dođu do važeće sistematizacije radnih mesta na niškom aerodromu, novinari "Južnih vesti" nisu uspeli da dobiju taj bitan dokument.

Uprava Aerodroma već duže od mesec dana ne odgovara ni na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: