Poljska: Rusija nije normalna država - ona je okupator

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je da Rusiji ne sme da se pristupa kao prema normalnoj državi sve dok je okupator.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

09:28

Poljska: Rusija nije normalna država - ona je okupator
Foto: GettyImages

Osim toga, on je uoči samita NATO 8. i 9. jula u Varšavi istakao da pre razgovora sa Rusijom NATO mora da se dogovori kako da se od nje brani.

"Prvo mi među sobom da se dogovorimo kako da se branimo. Posle toga ćemo razgovarati kada i kako da se Rusija povuče sa okupiranih teritorija. Nije moguće tretirati Rusiju kao normalnu državu sve dok je okupator i krši međunarodni poredak. Poljska kao sused okupirane Ukrajine ima obavezu da o tome govori", rekao je Maćerevič poljskom javnom TV servisu TVP.info.

Maćerevič je ocenio da odluke prethodnog samita u Velsu da se istočno krilo NATO pojača snagama za brze reakcije od oko 5.000 vojnika nisu doprinele većoj bezbednosti Poljske, jer je njihova komanda u Španiji, a na vežbama se pokazalo da ne bi bile u stanju da reaguju na eventualnu agresiju sa istoka pošto ne bi stigle na vreme ni do Varšave a kamoli na istočne granice Poljske.

"Sada je najvažnije trajno prisustvo američkih vojnika u Poljskoj i savezničkih na istočnom krilu NATO. A takođe i posebna uloga Poljske u komandovanju snagama NATO na istočnom krilu", naveo je Maćerevič.

Nova poljska vlada konzervativne evroskeptične stranke Pravo i Pravda nije uspela da ubedi saveznike u NATO da na njenoj teritoriji otvore nove baze i razmeste stalno svoje vojnike. Umesto toga, na samitu u Varšavi očekuje se konačna odluka gde će tačno biti razmeštena četiri bataljona u kojima će se u rotacijama smenjivati vojnici članica NATO.

Na čelu tih bataljona biće Velika Britanija, Nemačka i SAD, a za četvrti bataljon u obzir dolazi Kanada.

NATO takođe između ostalog namerava da na samitu u Varšavi potvrdi svoju politiku otvorenih vrata i posle pozivnice za Crnu Goru koja sada čeka da njen ulazak u zapadni vojni savez ratifikuju parlamenti 28 zemalja članica.

U Varšavu na samit NATO u petak i subotu stiže 61 delegacija na čelu sa 18 šefova država, 21 premijerom uz učešće 41 ministra spoljnih poslova i 39 ministara odbrane, kao i najviših zvaničnika Evropske unije, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i šefa Evropske komisije Žan-Klod Junkera.

Samit prate neviđene mere bezbednosti a Poljska je od 4. jula na mesec dana obnovila kontrolu svojih unutrašnjih šengenskih granica sa Nemačkom, Češkom, Slovačkom i Litvanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: