Orbanova žica dobila rupe:"Otvorili su žicu i rekli da..."

Migranti koji se zateknu u zoni od osam kilometara od granice Mađarske i Srbije vraćaju se iza zaštitne ograde i upućuju u tranzitne zone na granici.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

20:12

Orbanova žica dobila rupe:
Fajaz

Mladi Avganistanac Fajaz ima 16 godina, pre nekoliko nedelja je nelegalno ušao u Mađarsku, ali je preko noći deportovan u Srbiju.

To je učinjeno pošto su mađarske vlasti donele odluku da pojačaju “dubinsku kontrolu” na granici sa Srbijom.

“Ja sam noćas ušao u Srbiju. Nekoliko kilometara odavde su nam otvorili žicu i rekli da moramo da čekamo ovde pa da legalno uđemo u Mađarsku. I ja sada čekam da dam otiske prsta i da ponovo pređem granicu”, kaže Fajaz.

Ipak, načekaće se u ovom tranzitnom centru na Horgosu najmanje nekoliko nedelja budući da mađarske vlasti dnevno iz Srbije puste svega tridesetak migranata. Trenutno ih je oko 500.
Pomoć dobijaju iz Crvenog krsta i UNHCR, a za to vreme u Beogradu mandatar za sastav Vlade Srbije tvrdi da Srbija neće imati slične pokazne vežbe.

“To su dečačke igrarije i kada bih se time bavio na taj način, sam sebi bih izgledao neozbiljno. Ponašali smo se vrlo odgovorno, nastavićemo da se odgovorno ponašamo, verujem u politiku gospođe Merkel, nisam ni nervozan, ni uplašen”, rekao je Aleksandar Vučić.

Ministar za rad u tehničkom mandatu, zadužen i za pitanja migranata se pita – čemu ovakvo ponašanje Mađarske, a dok su srpske vlasti iznenađene mađarska vojska i policija kontrolišu granicu na kojoj su prošle godine podigli žicu.

Migranti, čija je sudbina u njihovim rukama, vreme na srpskoj strani žice prekraćuju igrajući odbojku fudbalskom loptom, ali uz strogi nadzor mađarske policije i vojske, uz nadu da im lopta neće završiti kod naših severnih suseda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: