HR podigla "migove" zbog izraelskog aviona, naredio NATO

Putnički avion na letu Njujork - Tel Aviv danas su iznad Evrope presreli i hrvatski "migovi" nakon što su pilotu primili dojavu o bombi u letelici.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2016.

12:29

HR podigla
Foto: Beta/AP, arhiva

Izraelski avion tipa boing 747 leteo je iz Njujorka prema Izraelu kada su ga presrela dva švajcarska aviona FA-18, a nakon toga kako javljaju zagrebački mediji, i hrvatske letelice uspešno su ispratile putnički avion kod je leteo vazdušnim prostorom te zemlje.

Švajcarski avioni su nastojali da uspostave vizualni kontakt sa pilotom aviona izraelske kompanije El Al tipa boing 747 dok je leteo nad Švajcarskom.

Kako javlja, Dnevnik.hr, hrvatski "migovi" podigli su se oko 10 h, pre italijanskih vazduhoplovnih snaga.

"Dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas su po naređenju nadležnog NATO štaba smeštenog u Španiji izvršili presretanje izraelskog aviona koji je ušao u hrvatski vazdušni prostor", saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane, preneo je Index.hr.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak, dodaje se u saopštenju.

Avion kompanije El AL bezbedno je sleteo na aerodrom kraj Tel Aviva. Više detalja biće poznato nakon pregleda letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: