Kako izgleda novopazarsko groblje posle rušenja /FOTO

Nepoznаte osobe porušile su na desetine nаdgrobnih spomenikа kod ulаzа nа groblje Gаzilаr u Novom Pаzаru.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.07.2016.

07:38

Kako izgleda novopazarsko groblje posle rušenja /FOTO
Foto: Tanjug

Tačan broj porušenih spomenika nije poznat - MUP u svom saopštenju navodi 29, a zamenik osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Jovan Milanović kaže da ih je bilo 34.

Kako je saopšteno, policiji u Novom Pаzаru jutros je prijаvljeno dа su u noći izmedju 4. i 5. julа, nepoznаte osobe porušile 29 nаdgrobnih spomenikа kod ulаzа nа groblje Gаzilаr u Ulici Rudjerа Boškovićа u Novom Pаzаru.

Uviđаj su izvršili pripаdnici policije i zаmenik osnovnog jаvnog tužiocа, a policijа intenzivno rаdi nа pronаlаženju izvršilаcа, navodi se u saopštenju policije.
Foto: Tanjug
Zamenik osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Jovan Milanović izjavio je da je nepoznati počinilac ili više njih, porušilo i oštetilo 34 nadgrobna spomenika (nišana) na novopazarskom groblju "Gazilar".

On je radiju Sto plus kazao da su tužilaštvo i policija izvršili uviđaj, da su dokazi sa lica mesta prikupljeni i da se radi na otkrivanju počinilaca vandalskog čina.

"Prema prvim informacijama spomenici su rušeni između dva sata posle ponoći i pet sati jutros. Sa lica mesta su uzeti otisci, brisevi i oni se trenutno analiziraju. Preuzeli smo i snimke sa nadzornih kamera, policija ih pregleda proveravajući da li se na njima vide počinilac ili počinioci", kazao je Milanović.
Foto: Tanjug
Porušene spomenike u blizini ulaza u groblje zatekli su muslimani koji su, posle prve jutarnje molitve - Bajram namaza, došli da obiđu grobove svojih rođaka i pomole se povodom Bajrama, jednog od dva najznačajnija praznika u islamu.

Muslimani danas proslavljaju najsvetiji praznik - Ramazanski bajram. Običaj je da se nakon jutarnjeg namaza (molitve) obiđu mezari preminile rodbine i izuči se dova (molitva) za pokoj duše.
Foto: Tanjug
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Srbiji Sead Nasufović izjavio je da je noćašnje srknavljenje spomenika na muslimanskom groblju u Novom Pazaru vandalizam koji je rastužio stanovnike ovog grada.

U izjavi dostavljenoj medijima Nasufović kaže da u Novom Pazaru vekovima postoje muslimanska, hrišćanska i jevrejska groblja.
Foto: Tanjug
U islamskoj tradiciji koja je, podsetio je, u Novom Pazaru prisutna preko 600 godina nije nikada zabeležen slučaj skrnavljenja groblja bilo čijeg.

"Vandalizam koji je rastužio brojne porodice u Novom Pazaru i uopšte sve stanovnike ovoga grada, narušio je ambijent bajramske radosti. Materijalna šteta lako se nadomesti, ali bol u duši porodica će trajati. Savetujem ih da budu na nivou kulture i veličine svoje vere i da oproste. Bog nas uči da onome ko na zlo uzvrati dobrim, njemu će neprijatelj prisni prijatelj postati", naveo je Nasufović.
Foto: Tanjug
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac oštro je osudio rušenje spomenika na groblju Gazilar u tom gradu istakavši da je to vandalski čin počinjen u noći kada prestaje Ramazanski post i počinje trodnevni praznik Bajram kada muslimani obavezno posećuju groblja.

"Zateklo nas je u neverici i izazvalo tugu zbog počinjenog bezumlja. Ovaj vandalski čin najjače osuđujemo i saosećamo sa sugrađanjma koju su na današnji praznik morali da se suoče sa porušenim mezarima svojih najmilijih", rekao je Biševac za Tanjug.

Napomenuo je da je od policije i tužilaštva dobijeno uveravanje da će krivci u najkraćem roku biti privedeni pravdi.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: