"Mi znamo, Britanci ne znaju, nema trešanja za njih..."

Slovački premijer Robert Fico i češki Bohuslav Sobotka ocenili su za češku televiziju ČT24 da će Bregzit polako odlaziti na marginu evropskih diskusija.

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2016.

14:15

Beta/AP

Oni navode takav stav pošto preostalih 27 članica Evropske unije jasno i tačno zna šta hoće, a Britanci su ti koji ne znaju šta sada, i složili su se da ni Slovačkoj ni Češkoj referendum o istupanju iz EU ne preti.

"Mi poštujemo odluku ljudi u Velikoj Britaniji iako nam je žao. Ali Velika Britanija neće moći da skida samo trešnje sa evropske torte i ne može da uđe na jedinstveno tržište ukoliko ne poštuje četiri osnove slobode, među njima i slobodno kretanje ljudi. Mi, EU, znamo šta hoćemo, ali Velika Britanija izgleda ne zna. Svakim danom je sve gore i gore, kada slušamo britansku konzervativnu stranku, razne izjave, preokret u stavovima", kazao je slovački premijer.

Fico je ocenio da je referendum i Bregzit samo obična unutrašnja britanska dnevnopolitička kampanja koje se otrgla kontroli i da nema razloga da zaseni važnije teme u EU a češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je da EU ne treba da tera Veliku Britaniju da žuri sa procedurom izlaska.

"Mi nemamo motiva da ubrzavamo Bregzit, na britanskoj vladi je da kaže. Nije stvar ni u tome da Bregzit sada ne povuče lančanu reakciju. Nama u EU je potrebna veća podrška javnosti, da se mi ne pretvorimo u nekakvu grupu nacionalnih država koje među sobom vode trgovinske ratove. Mislim da će tema Bregzita postepeno odlaziti na margine", rekao je Sobotka.

Češki premijer optužio je pristalice odlaska Velike Britanije iz EU da su suviše korz ružičaste naočari predstavljali Britancima budućnost bez EU a da se sada povlače i odustaju od nekih glavnih obećanja a takođe da je Velika Britanija kriva za svoj odnos prema gastarbajterima iz EU jer nije kako treba pripremila infrustrukturu za njihov dolazak.

"Paradoks je da je Velika Britanija govorila: EU nam stvara probleme a sada kada su ih sa EU rešili (bregzitom) pokazalo se da sama Velika Britanija ima još daleko veće", kazao je Sobotka i naglasio da je upitno i to da li će uspeti da očuva svoju celovitost.

I slovački i češki premijer upozorili su da je u izuzetno neodogovorno zloupotrebljavati Bregzit za kampanju za izlazak Slovačke ili Češke iz EU, kako je objasnio Sobotka, čak ne ni zbog evropskih fondova i novca koji bi izgubili, već zbog toga što u te dve male, industrijske izrazito izvozno orijentisane privrede od članstva u EU, na zajedničkom tržištu i bez prepreka za izvoz i trgovinu zavise desetine hiljada radnih mesta Čeha i Slovaka, socijalne sigurnosti i odbrana i bezbednost zemlje.

"Paradoks jeste da smo mi Česi skeptici ali mislim da smo racionalni i pragmatični i članstvo nam donosi neosporne korsiti i u skladu je sa našim nacionalnim interesom. Naša vlada neće raspisivati nikakav referendum, ni o izlasku iz EU ni iz NATO. Debata o Čegzitu će biti sigurno pred izbore ali za mene to nije noćna mora već prilika da ponovimo sta nam je sve od prednosti članstvo donelo", kazao je Bohuslav Sobotka.

Da ne preti nekakav Slegzit u Slovačkoj gde potpise za referendume o izlasku iz EU i NATO prikuplja slovačka ekstremistička desnica ocenio je i premijer Fico i podsetio da je proevropsko raspoloženje Slovaka stabilno visoko i to oko 70 odsto nacije.

"Moja noćna mora je neodgovornost sa kojom neki slovački političari i zvaničnici pristupaju toj temi. Zagazili smo tako daleko da u medijima pravimo lažnu sliku o realnosti. Mislim da treba ubediti slovačku javnost da nemamo drugi životni prostor i neodogovorno je da ga napustimo" rekao je Fico.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: