Slovački desničari skupljaju potpise za referendum

Slovačka ekstremistička desnica, "Narodna stranka naša Slovačka" počela je prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma o istupanju Slovačke iz EU i NATO.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

16:09

Slovački desničari skupljaju potpise za referendum
Foto: Gettyimages

To je saopštio lider stranke, predsednik regionalnih vlasti Banske Bistrice Marijan Kotleba.

Peticije su dve, pošto, kazao je Kotleba, ima ljudi koji žele da istupe iz "zločinačke organizacije" - kako je nazvao NATO, ali bi želeli da Slovačka ostane u "tamnici naroda" - kako je nazvao EU.

"Potpise ćemo prikupljati odvojeno. U idealnom slučaju bila bi dva referenduma. Ta naša aktivnost ne samo da je potrebna i legitimna, već još daje prostor za opštedruštvenu debatu o istinskim koristima i manama članstva Slovačke u EU i NATO", rekao je Kotleba na konferenciji za novinare u Parlamentu.

Za raspisivanje referenduma potrebno je da se na svakoj od peticija prikupi po 350.000 potpisa.

Slovački ekstremisti se plaše da bi referendum o "Slegzitu" i izlasku iz NATO mogao da propadne ne samo zato što Slovaci ne bi rekli "Da", već što bi ga ignorisali, kao sve referendume do sada, osim onog kada su ogromnom većinom glasali za ulazak u EU.

Kotleba je kazao da njegova stranka želi da se promeni i spusti prag neophodnog odziva od makar 50 odsto registrovanih birača da bi referendum važio.

Do sada je u Slovačkoj održano osam referenduma i svi, osim o ulasku u EU 2003. godine, propali su na malom odzivu birača. Prvi referendum o Slovačkoj u NATO, 1997. godine, Slovaci su ignorisali na njega je izašlo svega 9,5 odsto biračkog tela.

U susednoj Češkoj, uz tamošnje marginalne ekstremiste i populiste, za referendum o EU i NATO zalaže se još jedino predsednik Češke Miloš Zeman koji je juče izjavio da bi trebalo da Česi dobiju pravo da se izjasne sami, ali da bi ih on nagovarao da Češka ostane i u EU i u NATO.

"Ima hiljadu i jedan razlog zašto Češka treba da ostane u EU, a ja ću vam navesti hiljadu drugi: Češka dobija iz Brisela 7,4 milijarde evra godišnje više nego što uloži u evropsku kasu. To je petina češkog budžeta. Samo ludak bi odustao od toliko para", kazao je Zeman.

Predsednik je objasnio da je protiv toga da Češka napusti NATO izmedju ostalog i zbog borbe protiv medjunarodnog terorizma u kojoj su neophodne medjunarodne oružane akcije da se ne bi ponovili 11. septembar u SAD ili teroristički napadi u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: