Ukrajinski premijer: Za deset godina ulazimo u EU

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman izjavio je da će njegova zemlja za 10 godina ući u EU, uprkos zastoju procesa proširenja zbog izlaska Velike Britanije.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

11:26

Ukrajinski premijer: Za deset godina ulazimo u EU
Foto: GettyImages

"Ubeđen sam da će Ukrajina za 10 godina biti u EU. Mi idemo evropskim putem, a to za nas znači slobodu, ljudska prava i jaku ekonomiju", rekao je Grojsman u intervjuu za nemačke medije, dodavši da žali zbog odluke Britanaca da napuste Uniju.

Grojsman je imenovan za premijera u aprilu, zamenivši na toj funkciji Arsenija Jacenjuka, koji se našao na udaru kritika zbog sporih reformi i korupcionih skandala.

Ukrajina je zaključila sporazum o pridruživanju sa EU 2014. godine, ali mora uskladiti svoje standarde sa evropskim, podsetio je Grojsman, koji je obećao da će njegova vlada ubrzati evropske reforme i voditi politiku nulte tolerancije prema korupciji.

Prema njegovim rečima, učinjeno je mnogo na planu borbe protiv korupcije, a usvojen je i set reformi pravosuđa u skladu sa zapadnim standardima.

Reforme pravosuđa jedan su od ključnih uslova za nastavak međunarodne finansijske pomoći, koja pomaže ukrajinskoj ekonomiji da održi stabilnost uprkos krizi.

U dvogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje, poginulo je više od 9.400 ljudi, a oko 1,5 miliona je raseljeno.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za pružanje vojne podrške separatistima, što Moskva oštro demantuje, a uprkos sporazumu o prekidu vatre, obe strane u sukobu i dalje ga redovno krše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: