SAD vraćaju vojsku na Island

Island i SAD su potpisali deklaraciju koja predviđa povratak američkih trupa na ostrvo, koje su se povukle 2006. godine, navodi “Sputnjik”.

Izvor: Sputnjik

Petak, 01.07.2016.

10:33

SAD vraćaju vojsku na Island
Foto: GettyImages

Prema podacima AFP, odluka je povezana sa napetošću između NATO-a i Rusije, kao i sa porastom interesovanja velikih sila za Arktik.

“Situacija u oblasti bezbednosti u Evropi, uključujući Severni Atlantik, promenila se tokom poslednje decenije. Vlasti Islanda i SAD su smatrale neophodnim da donesu novu rezoluciju“, navodi se u izjavi islandske šefice diplomatije Lili Alfredsdotir.

„Želeli bismo posebno da naglasimo ograničeno prisustvo američkih snaga na Islandu, što odražava novu fazu u našoj saradnji“, dodala je ministarka.

Deklaracija predviđa mere za intenziviranje vojne saradnje između Islanda i SAD, uključujući održavanje zajedničkih vojnih vežbi.

Island je član NATO-a, ali nema svoju vojsku. Od 2008. godine vazdušni prostor te zemlje obezbeđuje vojna avijacija zemalja-saveznika iz NATO-a.

Američka vojska se iskrcala na Island 1941. godine, kako bi joj pružila zaštitu od nacističke Nemačke. Tokom godina Hladnog rata američki vojni kontingent je bio stacioniran u bazi Keblaviku.

Jedinice SAD su 2006. godine napustile Island, a baza Keblavik je bila zatvorena. Sada je teritorija baze deo međunarodnog aerodroma u Rejkjaviku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: