Australija uskoro dobija petog premijera za tri godine

Lider opozicije Bil Šorten i aktuelni premijer Malkolm Turnbul glavni su rivali na sutrašnjim parlamentarnim izborima u Australiji.

Izvor: Beta

Petak, 01.07.2016.

10:07

Australija uskoro dobija petog premijera za tri godine
Foto: Thinkstock

Tokom dvomesečne predizborne kampanje najvažnije teme bile su turbulencije na globalnom tržištu posle Bregzita, porez na dobit korporacija, uspešno vraćanje migranata, istopolni brakovi i korupcija.

Premijer Malkolm Turnbul, lider konzervativne koalicije, pozvao je birače da glasaju za kontinuitet i stabilnost, a opozicioni laburista Bil Šorten ocenio je da je vlada duboko podeljena i ne može garantovati stabilnost.

Rezultati predizbornih anketa pokazali su da će laburisti osvojiti manje od 21 poslaničkog mandata u parlamentu, koliko im je još potrebno za formiranje većinske vlade.

Od ukupno 150 mesta u parlamentu Australije, laburisti imaju 55 poslaničkih mandata, konzervativna koalicija 90, a manjinske stranke i nezavisni poslanici pet mandata.

Vlada je obećala da će raditi na smanjenju stope nezaposlenosti i povećanju privrednog rasta smanjenjem poreza velikim kompanijama, dok se laburisti zalažu za više poreske stope i usmerenje poreskih prihoda ka finansiranju škola i bolnica.

Tokom osmonedeljne predizborne kampanje bilo je malo promena u rezultatima istraživanja, a analitičari smatraju da su tome doprineli nezainteresovani birači.

Prema procenama eksperata, obe strane svoju kampanju bazirale su na svojim tradicionalnim adutima - konzervativci na boljem upravljanju ekonomijom, a laburisti na ulaganju u zdravstvo i obrazovanje.

Turnbul je razočarao one koji su se nadali progresivnijoj vladi od one koju je vodio lider Liberalne partije Toni Abot, koji je smenjen u septembru prošle godine posle unutarstranačkog glasanja.

On je na predizbornom mitingu ove nedelje rekao da njegova vlada nudi jak ekonomski program, neophodan da spreči uticaj turbulencija na globalnom tržištu nastalih posle izlaska Velike Britanije iz EU.

Sa druge strane, laburisti tvrde da Turnbul, čije se bogatstvo procenjuje na 150 miliona dolara, nema realnu predstavu o tome kako žive obični australijski građani, dok vladajuća koalicija optužuje Šortena, bivšeg sindikalnog vođu, za izazivanje podela i prevaziđenih klasnih sukoba.

Gej brakovi takođe su izvor neslaganja između dva tabora, jer se Turnbul zalaže za održavanje referenduma o tom pitanju, dok bi Šortenova vlada predlog zakona o legalizaciji odmah stavila pred parlament.

Obe strane nastoje da održe čvrstu politiku prema migrantima, koja već dve godine sprečava ulazak izbeglica na australijsku teritoriju.

Turnbul je u septembru raspisao izbore zbog odbijanja Senata da usvoji vladin zakon o ponovnom formiranju komisije za nadzor građevinske industrije, koja je 2012. raspuštena tokom mandata laburističke vlade povezane sa unijama poslodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: