"Miksalište" više ne radi, migranti ponovo u parku / VIDEO

Centar za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka "Miksalište", prestao je sa radom zbog priliva velikog broja migranata, dnevno ih je dolazilo i do 600.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

20:11

Foto: B92

Sada ih ponovo očekuju u parku kod autobuske stanice u Beogradu.

Nakon nekoliko hiljada pređenih kilometara, na putu ka boljem životu, našlo se jedno mesto koje je migrantima ulivalo nadu da dobri ljudi spremni da pomognu u nevolji i dalje postoje. Na žalost, od sutra to mesto više neće postojati.

Miksalište - mesto gde su izbeglice mogle da dobiju humanitarnu pomoć i pre svega zdravstvenu zaštitu. Zatvaranje miksališta sada otvara mnoga pitanja.

“Mnogi će zateći zatvorena vrata miksališta, mnogi će se pitati šta dalje, ostaje pitanje kako u budućnosti regulisati ovaj problem. Ja mogu reći da na lokalu su potrebne snažne inicijative, ne samo nevladinih organizacija, već i lokalnih samouprava, a da pitanje pomoći izbeglicama ipak jeste pitanje na koje pre svega treba da odgovori država, crveni krst, nešto što bi podrazumevalo održivu zaštitu ovih ljudi“, naveo je Radoš Đurović iz Centra za pomoć i zaštitu azilanata.

Beograd pristiglim migrantima sada jedino može da ponudi Centar za tražioce azila u Krnjači, ali ništa više od kreveta i prenoćišta.

“Trenutni kapacitet kreveta je oko 550 kreveta, migranata ima oko 600, ali to nije problem jer je i dalje protok migranata veliki, tako da neki odlaze, neki dolaze, podsetiću da je centar otvorenog tipa i napomenuo bih da ćemo mi od ponedeljka proširiti kapacitete za dodatnih 200 kreveta, jer će biti iseljene dve barake gde su do sad stanovale izbeglice iz Bosne i Hercegovine i iz Hrvatske“, rekao je Ivan Mišković iz Komeserijata za azilante.

Ipak, u vrućoj zoni za izbeglice, u parku kod autobuske stanice nalazi se Info park, mesto na kome migranti mogu dobiti prvu pomoć, zahvaljujući volonterima i građanima.Sada, nakon zatvaranja miksališta, ovaj park očekuje lavovski posao.

“Nabavili smo dovoljno hrane, dogovorili smo se sa kolegama iz ostalih organizacija da distribucija tih nekih najvažnijih stvari ide ovde preko info parka. Problem koji će biti još veći zatvaranjem miksališta, to je nedostatak toaleta. Mi smo molili, apelovali za ekološke toalete, oni još uvek nisu postavljeni u parku“, rekla je Branislava Đonin iz Info parka.

Iz info parka podsećaju da su osnovni uslovi i higijena trenutno najvažniji, kako bi svi njihovi napori da pomognu, imali smisla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: