Ministarstvo odbrane o majoru koji je pretio spaljivanjem

Ministarstvo odbrane Srbije oglasilo se povodom slučaja majora Danila Mladenovića koji se polio benzinom i pretio da će se spaliti ispred zgrade ministarstva.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

19:23

Ministarstvo odbrane o majoru koji je pretio spaljivanjem

Ministarstvo navodi da je major dr Danilo Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš.

Reč je o mestu načelnika Odeljenja - lekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka, navelo je Ministarstvo.

Posebno se mora uzeti u obzir i činjenica da je reč o mestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš, ističe se u saopštenju.

Bez obzira na činjenice, kako se dodaje, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojne zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično.

Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, Mladenović je menjao svoje zahteve.

Prema poslednjem zahtevu, Mladenović traži da bude postavljen na mesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu.

Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rešenje o naknadi dela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koji ima dvoje dece. Međutim, deca su pripala i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtev pravno neosnovan, dodaje Ministarstvo odbrane.

Istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su, takođe, razgovarali sa njim, napominje se u saopštenju.

"Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činioca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Major Mladenović je rekao da je protestovao već nekoliko dana ispred Ministarstva, i da je sinoć odveden na VMA, ali da se vratio ispred zgrade odlučan da istraje u svojim namerama.

Nakon višesatne drame drame major Mladenović odlučio je da odustane od suicidne namere i napusti mesto na kome je protestovao. On je otišao uz napomenu da će se vratiti ukoliko se na sastanku sa ministrom odbrane ne bude rešio njegov problem.

Major Danilo Mladenović je vojni lekar iz Niša, koji je u sudskom sporu sa Ministarstvom odbrane oko čina i mesta na koje treba da bude raspoređen. Tvrdi da je sud doneo nekoliko presuda u njegovu korist, javio je RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: