Selaković: Da radimo u inat, zbog sebe, a ne EU

Srbija bi trebalo da nastavi da sprovodi akcione planove zbog sopstvenog razvoja, bez obzira na to što EU nije otvorila poglavlja, kaže Nikola Selaković.

Izvor: Beta

Petak, 01.07.2016.

12:02

Selaković: Da radimo u inat, zbog sebe, a ne EU
Foto: Tanjug

Ministar pravde u tehničkom mandatu je rekao da je Srbija ispunila 80 odsto do sada predvidjenih aktivnosti Akcionim planom za poglavlje 23 u pregovorima sa EU.

Rekao je i da ne želi da priča o nekom osećanju razočaranja nakon novih odlaganja u pregovorima i naveo da je EU politička tvorevina, a "da u politici retko postoje čvrsti i jasni principi".

"Pozivam predstavnike institucija da nastave da ispunjavaju obaveze koje smo sami sebi isplanirali i da još posvećenije i intenzivnije rade na tome. Pozivam vas da u vama proradi onaj srpski inat", rekao je Selaković na predstavljanju prvog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23.

On je podsetio da su za Akcioni plan za poglavlje 23 dale saglasnost sve članice EU, uključujući i one koje blokiraju otvaranje tog poglavlja.

"Mi ovo radimo zarad dobrobiti naše države i naših građana, ali i zbog dubokog uverenja da zajednica koja u svojim temeljima ima ugrađene principe demokratije ne može dugoročno ignorisati nesporne rezultate koji proističu iz našeg rada", rekao je Selaković.

Ministar je istakao da je Srbija do sada od svih predviđenih aktivnosti Akcionim planom za poglavlje 23 "za ovaj izveštajni period" ispunila gotovo 80 odsto aktivnosti i da je u toku ispunjavanje još 15 odsto obaveza.

Selaković je rekao da Srbija u svom razvoj treba da se rukovodi sopstvenim interesima.

Direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković rekla je da ne treba biti razočaran što nisu otvorena poglavlja 23 i 24, jer je Srbija uradila sve u pripremi za otvaranje tih poglavlja koja se odnose na najvažnij evropske i civilizacijske vrednosti.

Ona je dodala da je Srbija ispunila sve objektivne kriterijume za otvaranje poglavlja a da je Akcioni plan dobio veoma visoke ocene Evropske komisije i da su ga prihvatile članice EU.

"Mi ne znamo kada će poglavlja biti otvorena. To zavisi od EU", rekla je ona i dodala da će Srbija nastaviti da radi na primeni plana.

Šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 Čedomir Backović rekao je da je poglavlje 23 uveliko otvoreno za oko 60 institucija koje su učestvovale u pripremi i koje učestvuju u sprovođenju Akcionog plana.

Predstavnik OEBS-a Artur Grejem rekao je da Srbija i ta organizacija već 16 godina zajedno rade na unapređenju vladavine prava i osnovnih prava i da misija OEBS-a u Srbiji nastoji da pomogne razvoj nezavisnog i odgovornog pravosuđa, bolje zaštite ljudskih prava i drugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: