Manter: Smešno je da SAD destabilizuju Srbiju, a Rusi...

Bivši američki ambasador u Beogradu Kameron Manter kaže da snažno podržava integraciju Sbije u EU i evropske institucije.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

00:45

Manter: Smešno je da SAD destabilizuju Srbiju, a Rusi...
B92

On je naveo da u odnosu na vreme kada je službovao u našoj zemlji, vidi napredak u smislu posvećenosti vlade i naroda Srbije da steknu potrebne kvalifikacija za ulazak u EU što je pre moguće.

"To nije uvek bio slučaj dok sam bio ambasador. Neki politički lideri su smatrali da Srbija treba da ide svojim putem", rekao je za Tanjug Manter, koji je danas direktor i predsednik prestižnog američkog Ist-vest instituta (EWI).

On ističe da je i tada, kao i sada snažno podržavao integraciju Srbije u EU i evropske institucije.

Kada je reč o eventualnom negativnom uticaju Bregzita na širenje EU i, istovremeno, navodnom interesu Rusije da pojača uticaj u regionu, Manter kaže da nije upoznat sa spekulacijama o ruskom interesu, a da niko još ne zna koje će biti razmere refereduma o izlasku Britanije iz Unije, kako će se to dogoditi, niti šta će značiti za druge zemlje.

On ističe da SAD žele stabilnu Srbiju i da svako ko poznaje Ameriku zna da su spekulacije o navodnom američkom interesu da destabilizuje Srbiju smešne.

"Nestabilnost je loša, ne samo za Srbiju, već i za region, u stvari za čitavu Evropu. Zbog toga Amerika podržava koheziju u EU i solidarnost u NATO, kako bi ojačala saradnju u Evropi. Svako ko poznaje SAD zna da su spekulacije da to nije tako smešne," rekao je Manter.

SAD su, podseća, dosledno podržavale proreformski i proevropski kurs Srbije i to ne važi samo za vladu Srbije, već i za srpski narod.

"Mi smo jasno stavili do znanja našim prijateljima u EU i radili konkretne projekte kroz NATO (na primer zajedničke poduhvate sa Naconalnom gardom Ohaja, koja je partner Vojsci Srbije)", kaže bivši ambasador u Srbiji.

On, međutim, misli da je najvažnija stvar koju Amerikanci mogu da urade da podrže aspiracije Srbije to da pričaju o srpskoj velikodušnosti prema susedima ili da ponavljaju uspešne priče o sprskom biznisu.

"A da bi se to dogodilo, Srbija mora da postupa velikoudušno prema susedima i da dopusti da njen biznis uspe," ukazao je Manter i dodao da kao primer često navodi uspeh N1, na koju, veruje, Srbi treba da budu ponosni.

"Hoću da kažem da Amerika treba da potvrđuje uspeh Srbije, ali da taj uspeh mora da dođe od samih Srba".

Kada je reč o regionu i poziciji Srbije, Manter navodi da je uvek smatrao da Srbija ima priliku da bude lider u regionu putem "meke sile", odnosno tako što će razvijati svoje poslovne i kulturne veze, učestvovati u političkim i diplomatskim rešenjima u regionalnim pitanjima i generalno sebe predstavljati kao dinamičnu zemlju, koja gleda napred.

"Poslednjih par decenija su očigledno bile teške za Srbiju i nanele udarac njenom imidžu, ali to ne mora da bude slučaj ukoliko lideri Srbije, na primer, promovišu poslovnu saradnju preko granica sa drugima u regionu ili ako Srbija promoviše inovativna rešenja za regionalne probleme", dodao je on.

On se osvrnuo i na mentalitet ljudi našoj zemlji, navodeći da ponekad postoji tendencija među srpskim liderima da kažu da su žrtve, da su svi protiv njih i da se stvari dogadaju Srbiji, umesto da gledaju kako da Srbija doprinese uspehu durgih.

Međutim, previše je, primećuje, talentovanih Srba da bi stvari tako izgledale u budućnosti.

"Ne morate da budete u EU ili NATO da biste se reformisali, doprineli regionalnoj bezbednosti i prosperitetu i pokazali velikodušnost, po kojoj su Srbi s pravom poznati", rekao je on.

Na pitanje kako vidi Evropu u svetlu ozbiljnih izazova sa kojima je suočena, mozda najvećih od njenog početka, i činjenice da nije u stanju da postigne širok konsenzus o odgovoru na pitanja poput migrantske krize, terorizma i sada Bregzita, Manter kaže da je glavno pitanje u tome "samopouzdanje".

Prema njegovim rečima, mnogi sada sumnjaju u sopstvenu sposobnost da se izbore sa problemima poput migracije i terorizma i traže drastična rešenja, poput populističkih političara ili, čak, Bregzita.

"Ali, nisu svi problemi sa kojima se suočavamo tako nemogući - mi ovde, u Institututu Ist-vest, verujemo da strpljenje i poverenje mogu mnogo toga da ucine", rekao je Manter čiji se Ist-vest Insitut bavi nalaženjem načina za smanjenje međunarodnih sukoba i rešavanje problema koji predstavljaju pretnju za bezbednost i stabilnost u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: