Aerodrom kao meta: Preslikan Brisel, džihadisti šire teror

Teroristički napad na u Istanbulu nije mogao da dođe u gore vreme za Tursku, a svet mora da se zabrine zbog toga što je ponovo aerodrom napadnut.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

10:42

Aerodrom kao meta: Preslikan Brisel, džihadisti šire teror
Getty Images

Sve se dogodilo u momentu kada turska ekonomija počinje da se oporavlja od udara koji su se desili posle prethodnih napada u Ankari I Istanbulu, ali i kada stvari kreću da idu na bolje u međunarodnim odnosima u svetlu pomirenja sa Rusijom i Izraelom, te nastavkom evrointegracija.

Vlasti sumnjaju da su za napad u kom je stradalo 36, a povređeno oko 150 osoba odgovorni pripadnici Islamske države, međutim, pojavljuju se i glasine da bi odgovornost mogla da ide i na stranu kurdskih pobunjenika, koji su pod velikom represijom Erdoganovog režima. Najveći napad koji je Islamska država izvela u Turskoj dogodio se u oktobru prošle godine, kada su se na meti našli upravo Kurdi. Tada je poginulo njih 103.

Ipak, poslednjih meseci su veoma aktivni takozvani Kurdski sokolovi slobode, najradikalnije krilo Radničke partije Kurdistana, koji su preuzeli odgovornost za nedavne napade u Ankari i Istanbulu, tvrdeći da napadaju samo vojne ciljeve.

To bi donekle moglo i da odgonetne ko je odgovoran za napad na “Ataturk“. Ono što je svet imao priliku da vidi u Briselu ranije ove godine je skoro preslikan slučaj. Tada su takođe trojica napadača bila na zadatku na aerodromu i aktivirali su eksplozivne naprave.

Utvrđeno je da su oni pripadnici Islamske države, što bi moglo da se desi i u slučaju Istanbula i da prestavlja žestoku opomenu svetu. Ako je Brisel bio opomena, Istanbul mora da znači uzbunu – glavna meta džihadista su veliki aerodromi.

Sa Kurdima je situacija dosta drugačija, oni deluju uglavnom na jugoistoku Turske, gde čine većinsko stanovništvo i i dalje se bore za samostalnost, koju Erdoganov režim ne želi da im dozvoli i trudi se da uguši svaku moguću naznaku “neposlušnosti“.

Takođe, napadi kurdskih snaga su gotovo uvek usmereni, kao što i sami saopštavaju, na vojne i policijske ciljeve, u svom ratu i nema naznaka da imaju u planu bilo kakvu radikalizaciju, odnosno napade na mesta na kojima ima stranih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: