Hoće li Tereza Mej naslediti Kamerona?

Za lidera britanske Konzervativne stranke kandidaturu je podnelo petoro političara, a pobednik, koji će biti proglašen 9. septembra, postaće premijer.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

19:45

Hoće li Tereza Mej naslediti Kamerona?
Foto: Gettyimages

Očekuje se da će budući premijer voditi pregovore o izlasku te države iz Evropske unije.

Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej (59) nije podržavala napuštanje EU tokom kampanje za referendum, uglavnom se držala van rasprave podržavajući stranu za "ostanak", ali je danas rekla da je sada posvećena Bregzitu.

Ona je kao ministarka unutrašnjih poslova odgrala centralnu ulogu u oblikovanju i srovođenu pravila bezbednosti i antiterorizma. Ministarstvo koje vodi takođe je nadležno za obezbeđivanje granica. Slogan njene kampanje je: "Tereza Mej je od prvog dana spremna da bude premijerka".

Britanski ministar pravde Majkl Gov (48) doprineo je uspešnoj referendumskoj kampanji bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Džonsona za izlazak iz EU. On je danas u poslednjem trenutku saopštio da se pridružuje trci za lidera konzervativaca, što ukazuje na sve veću podršku za njegovu kandidaturu u Parlamentu.

Gov je rođen u Škotskoj i bio je blizak prijatelj premijera Dejvida Kamerona pre nego što su se udaljili zbog stavova o referendumu. Gouv je najpre radio kao novinar, a u Parlament je ušao 2005. godine. Posle pobede konzervativaca na izborima 2010, imenovan je za ministra obrazovanja, međutim mnogi su se protivili njegovom planu reformi, pa je posle četiri godine podneo ostavku.

Ministar za rad i penzije Stiven Krab (43) ne uživa veliku popularnost u narodu, ali je dobro poznat među poslanicima Konzervativne stranke koji će izabrati dva konačna kandidata za liderstvo partije. On je isticao svoje poreklo iz radničke klase i odratanje uz samohranu majku u socijalnom stanu u Velsu, što je kontrast u odnosu na druge poslanke Konzervativne stranke koji imaju elitno obrazovanje.

Kada je objavio kandidaturu, Krab je rekao da želi da ispuni "očekivanja 17 miliona ljudi" koji su na referendumu glasali za izlazak iz EU, delom uspostavljanjem kontrole imigracije.

Bivši ministar odbrane Lijam Foks (54) izgubio je u trci za lidera stranke 2005. godine od Kamerona, koji je naposletku doveo konzervativce na vlast. Foks je podeo ostavku zbog skandala sa zloupotrebom službenog položaja. On je snažno podržavao kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU. Foks je 2012. rekao da evropske države koje ne koriste evro, treba da se založe za znatno labavije veze sa susedima i da razmotre potpuno napuštanje EU.

Ministarka energije i klmatskih promena Andrea Lidsom (53) zalagala se tokom refeendumske kampanje za napuštanje EU. Ona je Bregzit nazvala svojim "apsolutnim prioritetom" i fokusom za trku za lidera partije. Dugo je radila u bankarstvu i finasijama pre nego to je ušla u Parlament 2010. kada su na izborima pobedili Kameron i njegova Konzervativna stranka. Ona je biračima uoči referenduma rekla da će Velika Britanija imati mnogo svetliju budućnost van EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: