Fico poručuje Merkelovoj, Olandu: Nema odluka o EU bez nas

O budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dve ili tri moćne članice, poručio je Robert Fico, premijer Slovačke koja od petka do kraja godine predsedava EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2016.

17:42

Fico poručuje Merkelovoj, Olandu: Nema odluka o EU bez nas
foto: Beta/AP

Ova izjava usledila je nakon što su Nemačka, Francuska i Italija u ponedeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji.

Pre toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa.

"O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice posle 2004. godine", rekao je Fico, prenosi Rojters.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe - Poljska, Češka i Mađarska, zalažu se za to da se da se više moći prebaci na prestonice a umanji uloga Evropske komisije.

Ssef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama - članicama postoji osećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa predlozima koji to ne odražavaju.

"Ako naši građani sve manje i manje razumeju šta radi EU to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje - članice premalo", rekao je Lajček.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

"Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače", rekao je Lajček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: