"Ne tražiti uvek dežurnog krivca u Briselu"

Predsednik Slovačke Andrej Kiska apelovao je da zemlje članice prestanu da stalno svaljuju krivicu na Evropsku uniju i u Briselu traže "dežurnog krivca".

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

00:35

Default images
Foto: Beta/AP

"Nakon referenduma u Velikoj Britaniji, EU nije u najboljoj kondiciji i njene institucije bi trebalo da imaju takta i empatije za ono što se dešava u zemljama članicama. Veoma je važno da za probleme koje imamo mi u našim zemljama ne krivimo samo Brisel a ako nekokritikuje EU neka je kritikuje konkretno", kazao je on.

Poljski predsednik ishod referenduma i Bregzit Velike Britanije tumači tako da stare članice Unije, one koje su daleko duže u njoj od Poljske žele povratak korenima, Evropskoj zajednici koja je od njih napravila privredne sile.

"Kada pogledam na EU u svetlu referenduma, mislim da građani žele Uniju kakva je bila na početku,Uniju koja pomaže i daje slobode a ne Uniju koja smeta i naređuje. U tom smeru ćemo podnostinaše zahteve, produbljući i saradnju u Višegradskoj grupi i EU", kazao je Andžej Duda čija zemlja preuzima 1. jula od Češke predsedavanje Višegradskom četvorkom.

Slovački i poljski predsednik složili su se da su u ovom trenutku zbog Bregzita Evropi najpotrebniji mir.

"Treba imati na umu jedno - nema boljeg dela ili goreg dela EU, već postoji jedna EU od 28 članica koje su dužne da dobro sarađuju", rekao je Duda.

Slovački predsednik podržao je zahteve Poljske i batičkih zemalja da se ojača istočno krilo NATO.

"NATO mora da reaguje na bojazni građana nakon ilegalne aneksije Krima. Iako ljudi u Slovačkojdrugačije gledaju na te pretnje nego Poljaci i stanovnici baltičkih zemalja u potpunosti razumemobojazni naših saveznika", kazao je Kiska.

I Andžej Duda i Andrej Kiska izrazili su uznemirenje što se u sadašnjim krizama iz fokusa EU izgubila Ukrajina.

"Ne smemo da zaboravimo Ukrajinu. Moramo u svakj mogućoj prilici da šaljemo signale ljudima uUkrajini koji žele da nam se pridruže da ćemo mi u ovom delu Evrope učiniti sve da tu realnu šansu i dobiju pošto sprovedu reforme", kazao je Kiska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: