"London što pre da obavesti EU o povlačenju"

Lideri 27 zemalja članica EU pozvali su britansku vladu da što pre obavesti Brisel o namerama povlačenja Velike Britanje iz Unije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2016.

00:11

Foto: Gettyimages

Lideri su obećali dalji razvoj Unije sa 27 članica u skladu sa potrebama građana Evrope.

Lideri 27 zemalja članica, kao i predsednici Saveta EU i Evropske komisije, poručili su na kraju neformalnog sastanka u Briselu, da žale zbog rezultata referenduma u Velikoj Britaniji, ali i da poštuju volju većine britanskog naroda.

U zajedničkom saopštenju, EU lideri naglašavaju da će se, sve dok ne izađe iz EU, u Velikoj Britaniji primenjivati zakoni EU kako u pogledu obaveza tako i prava Velike Britanije kao članice EU.

Evropska dvadesetsedmorka, očekuje da će se povlačenje Velike Britanje iz EU odvijati prema propisanom redu, čije su zakonske osnove sadržane u Članu 50 Evropskog ugovora.

"Britanska vlada se poziva da obavesti Evropski savet o svom povlačenju iz Unije i da to uradi što je pre moguće" navodi se u zajedničkom saopštenju sa neformalnog samita 27 lidera EU koji je danas po prvi put održan bez britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Ponavlja se stav da nikakvih pregovora o budućim odnosima sa Velikom Britanijom neće biti sve dok to obaveštenje ne stigne u Brisel.

Onoga trenutka kada dobije obaveštenje o istupanju, Evropski savet će usvojiti smernice za pregovore o sporazumu sa Velikom Britanijom, navodi se u saopštenju i dodaje da će u budućem procesu Evropska komisija i Evropski parlament imaće punu ulogu, u skladu sa odredbama Evropskog ugovora.

"Nadamo se da će Velika Britanija u budućnosti biti blizak partner EU i očekujemo da se i Velika Britanija izjasni po tom pitanju. Svaki ugovor koji sklopimo sa Velikom Britanijom kao trećom zemljom, biće zasnovan na ravnoteži prava i obaveza. Pristup jedinstvenom evropskom tržištu zahtevaće pristnak na sva četiri načela slobode (kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga)", naglasili su evropski lideri.

Pored smernica za dalji proces u razdruživanju i sklapanju novih ugovora sa Velikom Britanijom, lideri 27 EU zemalja složni su i u oceni da je refrendum u Velikoj Britaniji stvorio novu situaciju u EU. Oni, u zajedničkoj poruci, naglašavaju spremnost da očuvaju jedinstvo i da u okviru EU rade na rešavanju izazova 21. veka i iznalaženju rešenja u interesu naroda i građana EU.

"EU predstavlja istorijsko dostignuće u oblasti mira, prosperiteta i bezbednosti evropskog kontinenta, i kao takva ostaće naš zajednički okvir. Istovremeno, postoji nezadovljstvo mnogih trenutnim stanjem stvari, kako na evropskom tako i na nacionalnim nivoima. To moramo rešavati na način koji nas ujedinjuje, pre svega u interesu mladih", navodi se u zvaničnom saopštenju 27 evropskih lidera.

U zaključku, evropska dvadesetsedmorika poručuje da unutra Unije počinje sa političkim razmatranjem kao dati novi zamah daljim reformama, u skladu sa evropskom Strateškom agendom, razvojem EU sa 27 država članica.

Od predsednika i premijera zemalja članica Unije očekuje se da predvode ovaj posao, a nova prilika za razmatranje ovog pitanja biće već u semptembru u Brtislavi, na sledećem neformalnom sastanku lidera 27 zemalja članica EU, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: