Majke Srebrenice: Nećemo nikada prodati istinu o genocidu

Majke Srebrenice preuzele su na sebe odgovornost za odluku da u Potočare 11. jula ne može da dođe niko od srpskih zvaničnika koji ne priznaju genocid.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2016.

13:22

Majke Srebrenice: Nećemo nikada prodati istinu o genocidu
Foto: Beta

U otvorenom pismu srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, koje prenosi sarajevska agencija Patria, one takođe navode da nikada "neće dozvoliti da im neko ukrade taj dan", kao što je to bio slučaj 2015.

U pismu se ne navodi da se 2015. Vučić odazvao pozivu da prisustvuje komemoarciji srebreničkim žrtavama, i da je tom prilikom brutalno napadnut, za šta niko do sada nije odgovarao.

Majke Srebrenice inače u pismu tvrde da odluka o tome ko je nepoželjan nije odluka ni načelnika Ćamila Durakovića, ni bošnjačkog člana u Predsedništvu BiH Bakira Izetbegovića, već njihova.

"Mi, majke Srebrenice poručujemo srbijanskim vlastima: Svako ko negira genocid u Srebrenici nepoželjan je u Potočarima 11. jula. To je naša odluka i niko se nema pravo u to mešati", navodi se u pismu, čiji faksimil je objavio i sarajevski portal 24sata.

One srpskom premijeru poručuju da ta odluka nije politička i da su "zgrožene neprimerenim izjavama" pojedinih srpskih političara ovih dana.

"Mi, majke, podržavamo našeg načelnika i potpisujemo svaku njegovu reč. Odluka o tome da na komemoraciji 11. jula nisu poželjni oni koji negiraju sudskim presudama utvrđene činjenice o genocidu nije njegova, već je donesena na naš izričit zahtev na sednici Organizacionog odbora, nakon 20 godina trulih kompromisa koji su kulminirali prošle godine. Taj 11. juli 2015. godine je trebao biti naš dan a vi ste ga nama ukrali. Nikad više nećemo dopustiti da se prošla godina ponovi", navodi se u pismu.

Za njih je, navode, 11. juli sveti dan i najmanje što mogu da očekuju, pa i oid srpskih političara, je poštovanje njihovog prava da ga obeleže u društvu koji se ne boje istine.

"Pokušavale smo vam pružiti ruku, poverovale smo u vaše dobre namere, a Aleksandru Vučiću smo na rever čak stavile i cvet Srebrenice", navodi se i dodaje da je ovih dana na videlo izašla sva, kako kažu, neiskrenost.

Konstatuju da je Duraković premijeru Vučiću valjao samo dok, kako kažu, nije zatražio da konačno, nakon svih "naših ustupaka, nazovete stvari njihovim pravim imenom".

"Bošnjake ste smatrali prijateljima sve dok se nisu pobunili protiv vaših laži: danas tražite prekid komunikacije. Govorili ste da želite dobrosusedske odnose: danas bez imalo srama izražavate čuđenje da vašim parama niste uspeli kupiti našu naklonost. Da li zaista mislite da život naše dece ima cenu? Da li mislite da ćemo ikad prodati istinu o genocidu? Da li mislite da ćemo ikad zaboraviti", navode žene Srebrenice.

Za njih je, kažu, neshvatljjivo zašto se "negatori genocida toliko grčevito bore za pravo dolaska u Memorijalni centar".

Pitaju odakle iznenađenje vlasti u Srbiji takvom njihovom odlukom.

"Ako mislite da naše porodice nisu ubijene u genocidu, zašto želite da im se poklonite? Imate li ijedan drugi razlog osim lične promocije i sticanja političkih poena kod međunarodne zajednice", navodi se, između ostalog u pismu kojim su se Majke Srebrenice obratile srpskom premijeru Vučiću.

Podsećamo, prošle godine mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić napadnut je u Memorijalnom centru Potočari.

Napadači i dalje nisu identifikovani.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je nedavno da u Potočarima 11. jula nisu poželjni pojedinci i predstavnici institucija koje negiraju genocid, ali je istakao da uprkos tome ta opština želi dobru saradnju sa Srbijom.

Mandatar Aleksandar Vučić nakon toga je rekao da su predstavnici Srbije razumeli poruke iz Srebrenice i da ne žele da prave problem na komemoraciji u Potočarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: