Tortura nad Srbima u zeničkom zatvoru

Porodice zatvorenika Srba u zeničkom zatvoru traže ostavku federalnog ministra pravde Mate Jozića.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

10:30

Tortura nad Srbima u zeničkom zatvoru
Foto: Thinkstock

Kako navode, Jozić nije ispunio obećanje o premeštaju zatvorenih Srba u Republiku Srpsku zbog torture koju doživljavaju u zeničkom zatvoru.

Zeljka Zorić, supruga jednog od zatvorenika Duška, kaže da je Jozić obećao da će premeštaj biti obavljen do kraja juna, ali da od toga nema ništa.

Ona pita da li ministar uopšte zna kakva je situacija u zeničkom zatvoru.

"Ako zna, a to odobrava, onda tražimo njegovu ostavku", rekla je Zorićeva za banjalučke Nezavisne novine.

Zatvorenik Željko Despot kaže da su uslovi za srpske zatvorenike u KPZ Zenica sve lošiji, a to se posebno odnosi na bezbednost.

"Mene je neki dan napao Bošnjak, što sam prijavio nadzorniku, i odveo ga je u samicu. Potom je napadač vraćen u peti paviljon gde sam smešten i maltretiranje je nastavljeno", rekao je Despot i dodao da jedan od starešina u zatvoru huška jednog od bošnjačkih zatvorenika da napada Srbe.

Ispričao je da ga je jedan Bošnjak napao i psovao mu majku, preteći mu da će ga zaklati.

Najdrastičniji primer ugrožavanja bezbednosti srpskih zatvorenika u KPZ Zenica desio se na Vaskrs kada su bošnjački zatvorenici u ćeliji brutalno pretukli Predraga Bajića i Sinišu Babića.

Navodeći da je maltretiranje počelo kad je kročio u ovaj zatvor, Bajić je zamolio nadležne da, konačno, omoguće zatvorenicima da kaznu izdržavaju u ustanovi najbližoj njihovom mestu prebivališta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: