Miščević: Srbija spremna da otvori poglavlja odmah ali...

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kaže da se procedure u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nastavljaju kroz radna tela.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

16:09

Miščević: Srbija spremna da otvori poglavlja odmah ali...

Ona ističe da je Srbija spremna da ih otvori odmah, a da zavisi od dogovora država članica kada će to biti.

Ona naglašava da države članice treba da naprave kompromis između sebe kako bi omogućile Srbiji da krene dalje u evrointegracionom procesu i zahvaljuje Holandiji, kao predsedavajućoj zemlji u prvih šest meseci ove godine, ali i ostalim državama članicama, na angažovanju u tom poslu.

Misčević naglašava da su države članice "dobro razumele zašto je bitno otvoriti poglavlja koja se odnose na vladavinu prava".

"U pitanju su noseća poglavlja za reformu jednog društva, ali i za razvojnu agendu Srbije", izjavila je Miščević u Briselu.

Šefica pregovaračkog tima Srbije kaže da očekuje od država članica da i u narednim godinama nastave da podržavaju Srbiju na dugom putu evrointegracija, ali i da se nada da će vrlo brzo doći do unutrašnje saglasnosti članica Unije o otvaranju poglavlja 23 i 24.

"Otvaranje ova dva poglavlja je bio važan faktor motivacije za čitavu administraciju, od ministarke za evrointegracije do celog tima koji učestvuje u pregovaračkom procesu. Angažovali smo se da otvorimo ova poglavlja, ne samo da bi ih otvorili već da bi išli dalje, da bismo mogli da razgovaramo sa EU o drugim poglavljima kojima predstoji otvaranje. Nadam se da će ta prilika vrlo brzo i doći", poručila je Miščević.

Ona dodaje da trenutno nema preciznih rokova kada bi moglo da dođe do otvaranja poglavlja 23 i 24. Prema kalendaru EU to bi moglo da bude već u julu, na početku slovačkog predsedavanja EU.

Bez obzira na to, Miščević poručuje da je Srbija spremna da otvori ta poglavlja već sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: