Joksimović: Odluka EU usporava Srbiju na evropskom putu

Ministarka Jadranka Joksimović ocenila je da odluka EU da ne otvori poglavlja sa SRB predstavlja političku poruku koja znači da je Srbija usporena na tom putu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

16:29

Joksimović: Odluka EU usporava Srbiju na evropskom putu
Foto: Tanjug

Joksimović kaže da je Beograd ukazivao namogućnost da poglavlja ne budu otvorena, iako se, dodaje, nadao do poslednjeg dana da je otvaranje poglavlja moguće do kraja holandskog predsedavanja Unijom.

Ona naglašava da današnja vest o neotvaranju poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU ne bi bila iznenađenje da se u međuvremenu nije promenio kontekst, odnosto da EU nije odlučila da otvori nova poglavja sa Crnom Gorom i Turskom.

"Neotvarnje poglavlja sa Srbijom tumačimo kao jednu širu političku poruku usporavanja Srbije na putu evrointegracija", kaže Joksomović i ponavlja da "bismo razumeli da postoji neka nedovoljna koordinacija zbog svih dešavanja u EU u ovom trenutku da je to urađeno sa svim zemljama u procesu".

Ovako, dodala je, mi se pitamo zbog čega je došlo do jedne vrste političkog usporavanja Srbije na putu evrointegracija.

Ministaraka zadužena za evrointegracije kaže i da ovakva odluka neće skrenuti Srbiju sa puta evrointegracija niti njenog reformskog puta.

Ona naglašava da su vlada Srbije, građani koji su je podržali, kao i sam premijer, pokazali izuzetnu doslednost u ostvarivanju stabilnosti, saradnje u regionu, kao i u reformskim procesima u zemlji.

"Mi nećemo skrenuti sa evropskog puta ali se pitamo šta je to što Srbija nije uradila i šta još može u proceduralnom smislu da se desi tokom slovačkog predsedavanja da bi se stvari promenile", izjavila je Joksimović.

Ona je u Briselu je ponovila da su evrointegracije deo unutrašnje razvojne politike Srbije, kao i da je to instrument koji će učiniti da vladavina prava, reforme ekonomije, investicije, budu u fokusu vlade Srbije.

"Mnogo se priča o stanju vladavine prava, pa i u Srbiji. O ljudskim i manjinskim pravima, slobodi medija. A kada dođe do otvaranja poglavlja kroz koja ne samo da možete meriti šta ste u tim oblastima uradili, već kroz koja dajete dinamiku napretku u tom oblastima, onda dođe do usporavanja i ta se poglavlja ne otvaraju", navela je Joksimović.

Građanima Srbije Joksomović je poručila da treba da znaju da je Srbija stabilna i odgovorna zemlja na putu evrointegracija i da treba očekivati dobru dinamiku u nastavku njenog evrointegracionog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: