"Poruke Bošnjaka nas vraćaju mnogo godina unazad"

Poruke bošnjačkih predstavnika iz Srebrenice vraćaju nas mnogo godina unazad, poručuje predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2016.

15:07

Foto: Beta, arhiva

Milovanović je, u izjavi Tanjugu, rekao da nedavne izjave načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića u kojima se poručuje da srpski zvaničnici nisu poželjni na obeležavanju 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima, nisu dobre za situaciju u Srebrenici, niti za odnose dva naroda.

"Te poruke predstavljaju još jedan šamar Vladi Srbije i njenom premijeru, koji nisu zaslužili poniženje, jer su jedini ponudili ruku pomirenja i dali sredstva da se krene u budućnost", uveren je Milovanović i ponavlja:

Nije dobro odbiti pruženu ruku koju su Vlada Srbije i njen premijer pružili Srebrenici, bošnjackom i srpskom narodu”, rekao je Milovanović i dodao da Vlada Srbije i premijer nisu zaslužili takvo poniženje.

Milovanović smatra da iza negativnih poruka zapravo stoji predizborna kampanja.

Mislim da je ovo što se dešava predizborna kampanja, jer 2. oktobra imamo izbore i ovo je borba da Chamil Duraković osvoji još jedan mandat, i on u tim namerama ne bira sredstva”, ocenjuje Milovanović.

Kako navodi, uveren je da je reč o direktivi "koja je došla sa strane".

Ćamil Duraković je morao ovo da prihvati, siguran sam, iako nisam na tu temu razgovarao s njim. Morao je da prihvati, jer je ovo izborna godina i mora da radi na tome da ostavi što bolji utisak kod svog naroda”, smatra Milovanović.

On je naglasio da nije dobro zbog predizborne kampanje prekidati saradnju sa Srbijom bez koje, kako je ocenio, ta opština ne bi mogla da funkcioniše.

To nije dobro, jer se građani Srebrenice, Srbi, ali i mnogi Bošnjaci ne slažu s tim. Da nije bilo pomoći Vlade Srbije, od dva miliona, koji su direktno uplaćene na račun opštine Srebrenica, ova opština i njen budžet bi sada veoma teško funkcionisali”, podvukao je Milovanović.

Izjave Durakovića da prisustvo predstavnika Srbije nije poželjno na komemoraciji 11. jula, Milovanović smatra prebacivanjem odgovornosti na srpske zvaničnike, iako, kako je konstatovao, još nisu otkriveni organizatori i učesnici prošlogodišnjeg napada na premijera Srbije.

Ovo je prebacivanje lopte na drugu stranu. Trebalo je da čujemo od organizacionog odbora i njenog predsednika da traži da se procesuiraju oni kojisu brutalno napali premijera Srbije pre godinu dana. Nažalost, došla je druga poruka, koja nije u interesu građana Srebrenice, i takav postupak je na neki način ponovo šamar srpskom narodu na celom području Republike Srpske i Srbije”, smatra Milovanović.

Milovanović je poručio da su za Srbe iz Srebrenice zvaničnici iz Beograda dobrodošli, i pozvao premijera i predstavnike Vlade da 12. jula u selu Zalazje prisustvuju obeležavanju godišnjice stradanja srpskog stanovništva u toj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: