"Orić je iz moje ruke jeo hleb, a mafija iz Srebrenice..."

Ibran Mustafić, svedok Tužilaštva BiH u slučaju Nasera Orića, koji je optužen za ubistvo Srba u Srebrenci tokom proteklog rata, tvrdi da Sudu BiH smeta istina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

08:07

Thinkstock

On je istakao i da je BiH jedina zemlja u kojoj se sve može kupiti, pa i sloboda.

Suđenje Oriću je u utorak prekinuto zbog navodnog Mustafićevog nepoštovanja Suda, a odbrana ratnog komandanta Srebrenice ga je optužila da je neuravnotežena ličnost i zatražila veštačenje njegovog zdravstvenog stanja.

Mustafić, međutim, tvrdi da mu je namera bila da, kako je rekao, otvori Pandorinu kotiju koja se zove Srebrenica kako bi cela javnost saznala da je Srebrenica prodata, kao na stočnoj pijaci.

"Zna se šta je srpska strana počinila, Alija Izetbegović je učesnik toga, a mafija iz Srebrenice na čelu sa Naserom je saučesnik. Sve je pripremljeno, međunarodna zajednica je dala mig i sve je tako završeno", rekao je Mustafić, prenela je RT Republike Srpske.

Citirajući izjavu advokata Vasvije Vidović na suđenju Oriću u Hagu, koja je rekla da je zločina u Srebrenici bilo, a da je njen zadatak da dokaže da je Orić nevin, Mustafić kaže da će na kraju ispasti da su počinioci zločina nevine pokopane žrtve, a da je kompletna srebrenička mafija koja je na slobodi i koja "još uvek pere ogromne količine novca" heroji.

"Oni su heroji obmane Srebrenice, a ja spašavam čast nevine dece koja su stradala", poručio je Mustafić.

Predsedavajući Sudskog veća Šaban Maksumić prekinuo je suđenje zbog, kako je obrazložio, neprikladnog ponašanja svedoka i radi zaštiti digniteta suda.

S obzirom na to da je Orićeva odbrana informisala Sud da poseduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stopostotni invalid sa dijagnozom "trajno poremećene ličnosti", Sud je, nakon kraće pauze, predložio sudsko veštačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

"Tužilac me upoznao šta je odbrana pripremala kao argument, ja već 12 godina nastojim da dokažem svoj invaliditet i oboren mi je kompletan predmet. Iz Srebrenice su zdravi ljudi, koji nisu ogrebani, 90 i 100 odsto ratni invalidi, a ja to ne mogu da dokažem. Preživio sam atentat 1993, kada su išli da ubiju kompletnu moju porodicu, dve zasede i atentat 1995. godine, kada je na mene ispaljeno 96 metaka, kao i devet i po meseci katastrofalnog ropstva", rekao je Mustafić.

On tvrdi da kompletnu političku situaciju, pa i rad pravosuđa, režiraju Bakir Izetbegović i Izvršni odbor SDA, te ih je pozvao "da izađu na test inteligencije", na kojem će dokazati da je on inteligentniji od "jedne banditsko mafijaške izdajničke organizacije".

"Ja sam izuzetno inteligentna osoba koja je, nažalost, dovedena u poziciju da ima teške snove, jer preživeti ono što sam ja, a nemati posledica po pitanju sna, zaista je nemoguće", rekao je Mustafić.

On je naveo da je imao više problema i posle rata, te da je, nakon što je video šta su i kakvi tužilaštvo i neki organi koji treba da sprovode zakon, podneo tužbu protiv samog sebe, kao disidenta.

"Moja bezbednost bila je u rukama Alije Izetbegovića, dok je bio živ, a to je nasledio njegov sin, koji je ovde šef mafije. Samo na njegov mig mogu da se dogode teške stvari, pa i pitanje moje bezbednosti. Ja se nikoga ne bojim. Ja sam čovek od istine", poručio je Mustafić.

On je potvrdio da će nastojati da se u narednom periodu pojavi na sudu, te da će nastojati da održi konferenciju za novinare na kojoj će pokušati da dokaže da su Sud i Tužilaštvo BiH, pa i kompletno pravosuđe, osim par retkih pojedinaca, "instituti za zaštitu mafije i ratnih zločinaca".

"Ovo je montiran proces, a ja znam ko obrađuje svedoke i ko su intimni prijatelji. Ovde je na snazi jedna uvrežena, sa svih strana zločinačka koalicija koja drži sve u svojim rukama. Dovoljno je da kažem da je Naser iz moje ruke hleb jeo, ja sam ga doveo, a ja sam danas, kao i u ratu, čovek za odstrel", kaže Mustafić.

Mustafić, koji je autor knjige "Planirani haos-Srebrenica 1990-1996", kaže da privodi kraju i svoje drugo delo koje će možda nositi naslov:"Nastavak planiranog haosa" koji traje 20 godina.

"Na ovim prostorima, psi rata su postali kerovi mira", zaključio je Mustafić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: