Netanijahu 1997: Biću premijer samo dva puta

Snimak koji prikazuje Benjamina Netanjahua kada je prvi put bio premijer, kako najavljuje da neće biti na toj funkciji više od dva mandata, postao je viralan.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

23:25

Netanijahu 1997: Biću premijer samo dva puta
Foto: Beta/AP

Video je na društvenim mrežama podeljen hiljadu puta, a zapravo je deo emisije izraelskog novinara Dana Šilona iz 1997. godine.

Šilon se okreće ka Netanjahua i pita ga: "Koliko biste želeli da budete premijer? Četiri godine, osma godina, 12 godina ili do kraja vremena?".

Netanjahu je odgovorio uz osmeh: "Imam odgovor za vas, čvrst kao stena. Ja sam jedan od onih koji su inicirali i promovisali zakon da se glasa direktno za premijera i tražio da uključi klauzulu da premijer ne može da bude na tom položaju duže od dva puta".

"Ako ne uspeš da uradiš u svom prvom mandatu, možda možeš u drugom, ali ti nije potrebno više od toga. Uradi što je potrebno da uradiš i onda idi kući u političkom smislu", rekao je Netanjahu.

Međutim, napune dve decenije kasnije on je na putu da nadmaši rekord prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben-Guriona po broju godina na čelu izraelske vlade. Netanjahu je četvrti put postao premijer u martu 2015.

"Bio bih veoma srećan da posle služenja na toj poziciji radim druge stvari i nadam se da sam u stanju", rekao je Netanjahu, lider konzervativnog Likuda 1997.

Ako Netanjahu bude premijer i 5. jula 2019. nadmašiće rekord Ben-Guriona koji je bio premijer 13 godina i 112 dana.

Netanjahu (66) je na toj funkciji 10 godina i 108 dana na današnji dan.

On je jedini izraelski premijer izabran tri puta zaredom. Prvi put je izabran 1997. godine i bio je tada najmlađi izraelski premijer, a ujedno i prvi koji je rođen u Izraelu posle stvaranja države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: