U Rusiji proizveden najmanji minobacač na svetu

U Rusiji je proizveden najmanji minobacač na svetu.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

22:20

U Rusiji proizveden najmanji minobacač na svetu
Foto: Gettyimages

Sa pojavom ovog sistema, Nacionalna garda i snage za specijalne operacije Ministarstva odbrane dobile su kompaktno ali veoma moćno oružje, koje spada u klasu džepne artiljerije, javili su ruski mediji.

Ovo ubojito jurišno oružje omogućava pružanje vatrene podrške u različitim uslovima borbe, a može se koristiti i u svako doba dana, čak i pri smanjenoj vidljivosti.

Novo univerzalno oružje nosi naziv “Bur“ i već je uspešno prošlo sva testiranja, prenosi Sputnjik.

Efikasnost „Bura“ je dokazana i praktično na strelištu i već je, prema navodima proizvođača - Tulskog konstruktorskog biroa „Šipunov“ - primljeno u sastav naoružanja antiterorističkih jedinica.

Masa minobacača sa bojevom granatom iznosi samo 3,5 kilograma, a dužina 74,2 centimetra.

Veoma je efikasan pri dometu od 650 metara, ali može da „dobaci“ i do 950 metara. Razorna snaga bojevog dela „Bura“ jednaka je snazi šest kilograma TNT-a, a može da probije i oklopna vozila.

Eksperti navode da ova „džepna artiljerija“, prema svojim tehničkim karakteristikama, nije nimalo inferiorna u odnosu na karakteristike najsavremenijeg oružja iz ove klase, uključujući i one proizvedene u inostranstvu, a u nekim aspektima ih čak i nadmašuje, prenosi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: