Merkelova stavila tačku: Britaniji više nema povratka u EU

Lideri Evropske unije, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel rekli su u Briselu da Velikoj Britaniji više nema povratka u članstvo Evropske unije.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

14:55

Merkelova stavila tačku: Britaniji više nema povratka u EU
Getty Images

Britanska vlada najpre mora zvanično izvestiti Evropsku uniju o napuštanju članstva da bi se mogao pokrenuti postupak pravnog isključivanja Velike Britanije iz ustrojstva Unije i pregovori o budućim odnosima EU i Britanije kao treće, strane zemlje.

To se navodi u pripremljenom završnom dokumentu zasedanja 27 šefova država ili vlada EU koji su danas, bez prisustva britanskog premijera Dejvida Kamerona, temeljito pretresli sve posledice odluke britanskih građana na referendumu o izlasku iz Unije, održanom 23. juna. Evropski parlament je zatražio da London što pre pokrene postupak razdruživanja s Unijom na temelju člana 50. EU Ugovora iz Lisabona, a više lidera EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel su predočili da rezultat britanskog referenduma ne može da se preokrene i da Velikoj Britaniji više nema povratka u članstvo Unije.

To je bio i odgovor na tvrdnje dela britanskih političkih snaga i američkog državnog sekretara Džona Kerija da bi se moglo dogoditi da Velika Britanija ipak ne pokrene član 50. temeljnog akta Unije i da možda novim referendumom izdejstvuje ostanak u članstvu EU.

U nacrtu zaključaka dvodnevnog samita EU se podvlači da "ne može biti nikakvih pregovora" EU i Velike Britanije pre nego što vlada u Londonu zvanično izvesti i pokrene postupak izlaska iz članstva EU, a to se očekuje početkom septembra kad je najavljeno da će na vlast doći nova britanska vlada, sastavljena od pristalica Bregzita. Vođe 27 članica Unije naglašavaju da je "poželjno da se to dogodi što pre i izbegne duže razdoblje neizvesnosti" i dodaje da će Velika Britanija sve dok ne napusti članstvo EU uživati sva prava i obaveze unutar Unije.

U završnom dokumentu samita EU se izražava "duboko nezadovoljstvo" zbog ishoda britanskog referenduma i naglašava "rešenost da se sučeli sa svim teškoćama koje bi proistekle iz novonastale situacije".

"Rešeni smo da ostanemo ujedinjeni i delamo u okviru EU da bismo se uhvatili u koštac s izazovima 21 veka i nađemo rešenja u skladu s našim nacijama i narodima", ističu lideri evropske 27-orice.

Oni naglašavaju nužnost da se učini mnogo više i brzo da bi se izašlo u susret očekivanjima građana kad je reč o "bezbednosti, napretku i izgledima za bolju budućnost… moramo delovati i u interesu mladih".

Vođe EU navode da će pristupiti "nužnom preispitivanju politike o budućnosti Unije da bi se dao novi podstrek 27-orici" i to će uslediti u septembru u Bratislavi.

Ostaje da se vidi da li će to značiti ne samo ekonomske i investicione podsticaje privrednog rasta i zapošljavanja, kao jačanju bezbednosti, slamanju terorizma i ilegalne imigracije, kao najvećih briga građana, već i zbijanje redova najviše oko evrozone za one članice EU koje teže bržoj i tešnjoj integraciji.

To su i lideri više članica predočili kao izvesnost, naglasivši da oni koji žele da se više ujedine na to imaju pravo i temeljnim aktom, Ugovorom iz Lisabona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: