Orešković: Naš stav se nije promenio, uslovi ostaju isti

Premijer Hrvatske, Tihomir Orešković, izjavio je da se stav Hrvatske kada je u pitanju otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom,nije promenio.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

21:17

Orešković: Naš stav se nije promenio, uslovi ostaju isti
Foto: Gettyimages

Upitan da li će Hrvatska dati svoju saglasnost, Orešković, kaže da ne zna da li će do kraja ove nedelje biti moguće otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Naš stav se tu ništa nije promenio. Mi tražimo da Srbija ima iste uslove koje su imale i Hrvatska i druge člnice EU. To su u principu tri osnovna uslova koja smo mi tražili: da Srbija ne bude ”mali Hag”, pitanje manjina i saradnja sa sudom u Hagu”, izjavio je tehnički premijer Hrvatske.

Tihomir Orešković dodaje da te uslove Srbije nije postavila samo Hrvatska, već i neke druge članice EU.

Holandsko predsedavanje EU ranije je navelo da još nema nepohodnog konsenzusa svih 28 država članica EU oko nacrta zajedničke evropske pregovaračke pozicije potrebne za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Iako je Holandija planirala da tokom svog predsedvanja Unijom, koje se završava sutra (30. juna), otvori poglavlja 23 i 24 sa Srbjom, nezvanično su objasnili da konsenzusa nema zbog dve zemlje, od kojih jedna ima suštinske zamerke, a druge tehničke probeleme oko davanja saglasnosti na otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

Pred sutrašnji sastanaka ambasadora zemalja članica EU (COREPER) u Briselu i dalje je nepoznato da li će britanska služba za spoljne poslove dostaviti odobrenje svom predstavniku da da ”zeleno svetlo” na nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: