Rama: Hoćemo u EU ali potrebne su promene

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da Bregzit nije uzdrmao odluku Albanije da uđe u Evropsku uniju dok je migrantsku krizu nazvao "sramotom cele Evrope".

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

18:49

Rama: Hoćemo u EU ali potrebne su promene
Foto: Tanjug

U intervjuu agenciji AFP albanski premijer je rekao da je referendum o Bregzitu "najveći šok 28-člani blok" i naglasio značaj EU za mir i stabilnost na Balkanu.

"U mom regionu ima i dalje nečega što se nekako izgubilo u većini razvijenih zemalja a to je pravo značenje Evrope kao projekta mira, bezbednosti i razvoja", rekao je Rama.

Albanski premijer je upozorio da su "Evropskoj uniji nephodne promene u sistemu rukovođenja blokom nakon Bregzita, zato što inače postoji rizik od rasipanja članstva što ne može imati povoljne posledice", prenosi AFP.

Albanija je kandidat za članstvo u EU od sredine 2014. godine, a njen aktualeni premijer smatra da će njegova zemlja pristupiti bloku "ukoliko unija bude postojala na dan kada Albanija bude spremna za članstvo", navodi AFP.

U intervjuu uoči samita zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, Rama je pomenuo "teška pitanja" sa kojima se suočava Balkan, poput "odbijanja Beograda da prizna nezavisnost Kosova", makedonske političke krize i "krhkosti" Bosne i Hercegovine.

On je međutim istakao da su promene u svakoj od zemalja ina Balkanu povezane sa jednostavnom činjenicom da Balkan želi da bude deo Evrope i kao primer naveo istorijsku posetu Srbiji 2013. godine, prvu pošetu jednog albanskog šefa vlade u 68 godina i uzvratnu posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, navodi francuska agencija.

Rama smatra da je nedotatak planiranja u vezi migrantske krize "sramotu za celu Evropu, uključujući države koje su se ogradile od ovog problema pod izgovorom da nisu geografski pogođene".

On je objasnio da je Albanija od početka bila spremna da "preuzme odgovornost i primi određen broj migranata srazmerno veličini države i evropskom planu o raspodeli".

"Evropska unija nije uspela da dosegne Angelu Merkel i Nemačku", dodao je Rama i istakao da je "nemačka kiancelarka spasla čast Evropljana".

Albanija, država sa 2,8 miliona stanovnika, nije se našla na migrantskoj ruti kroz zapadnu Evropu, iako su stotine hiljada migranata prošli kroz susedne države, podseća AFP.

Rama se u intervjuu AFP-u osvrnuo na pravosudne reforme i problem korupcije u svojoj zemlji rekavši da je pravosuđe Albanije najbolji primer zašto nije još primljena u Uniju i zašto im je, kako je rekao, za punopravno članstvo potrebno još deset godina.

"To je sramota ove zemlje"rekao je albanski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: