CG uputila Prištini protestnu notu zbog albanske zastave

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova uputilo je protestnu notu Prištini zbog postavljanja table sa grbom Kosova i zastave Albanije na teritoriji Crne Gore

Izvor: Beta

Sreda, 29.06.2016.

18:18

Default images
Foto: Thinkstock

Tablom i zastavom su predstavnici Samoopredeljenja pokušali da ukažu na štetnost sporazuma o demarkaciji granice između dve zemlje.

U podgoričkom ministarstvu smatraju da se postavljanjem table i zastave na teritoriju Crne Gore pokušavaju "narušiti vrlo dobri odnosi Crne Gore i Kosova."

"Očekujemo od Kosova da identifikuje počinioce i spreči slične aktivnosti u budućnosti, jer se time nastoji osporiti već usaglašen i u Beču 2015. godine potpisan Sporazum o međudržavnoj granici", navodi se u saopštenju.

Ppipadnici stranke Samoopređeljenje sa Kosova postavili su u poneđeljak na teritoriji Crne Gore tablu sa grbom Kosova, na kojoj je pisalo "Republika Kosovo" i zastavu Albanije.

Oni protetsvuju zbog razgraničenja sa Crnom Gorom, jer smatraju da je demarkacijom Kosovo oštećeno za 8.000 hektara teritorije.

Tablu i zastavu je juče uklonila crnogorska policija, a Ministarstvo unutrašnjih poslova konstatovalo povredu državne granice.

Crna Gora i Kosovo su u avgustu na međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču potpisali sporazum o razgraničenju, ali taj dokument još nije ratifikovala kosovska Skupština.

Skupština Crne Gore je potvrdila sporazum o razgraničenju kojim su ozvaničene administrativne granice iz 1974. godine.

Na zahtev opozicije bivša predsednica Kosova Atifeta Jahjaga zatražila je od međunarodne ekspertske grupe stav po tom pitajnu i u martu je utvrđeno da je demarkacija obavljena prema međunarodnim standardima.

Sprazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kao i oni potpisani u Briselu bili su razlog za višemesečne proteste u Prištini i bojkot rada pralamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: