Izetbegović: Nadam se poseti Nikolića ove jeseni

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović se nada da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić ove jeseni posetiti BiH.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

13:52

Izetbegović: Nadam se poseti Nikolića ove jeseni
Beta

On dodaje da bi voleo da to bude u njegovom mandatu predsedavajućeg radi, kako kaže, bošnjačkih i srpskih odnosa.

"Ali, evo, videćemo kada će on naći vremena za to. Pozvao sam ga nedavno i on je trebalo da dođe proletos, neki termini su bili dogovoreni, a onda je došlo do vanrednih izbora u Srbiji i on nije napuštao zemlju. Sva je vlast bila na njemu i on nije izlazio iz zemlje, jer je bila raspuštena vlada, tako da će se verovatno to desiti na jesen", rekao je Izetbegović.

Predstavnik Bošnjaka u Predsedništvu BiH kaže da, osim ispunjavanja uslova za članstvo u EU i NATO, regionalnu saradnju stavlja na vrh prioriteta s obzirom na to da se sa rešavanjem ključnih pitanja sa susedima, posebno Hrvatskom i Srbijom "zaista kasni".

"S obzirom na retoriku, česte sastanke, izraženu želju da se problemi rešavaju, efekti su dosta tanki kada su u pitanju imovina, granice, korišćenje resursa na štetu BiH. Ne uspevamo tu stvar da rešimo. Jer, da bi ste uspeli trebalo bi imati dve strane koje bi sele i s dobrom namerom žele da razgovaraju", naveo je Izetbegović u opširnom intervjuu za Anadoliju, a prenose mediji u BiH.

Tu bi, smatra, više trebalo raditi na tehničkom nivou.

"Političari otvaraju prostor, a zatim u taj prostor treba da uđu timovi koji pregovaraju. To su vrlo dugi i ekspertski razgovori recimo o granici na Drini i slično", kaže Izetbegović koji se nada da će to, ipak, biti ubrzano.

Podseća da je upravo o tome nedavno razgovarao i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Izetbegović kaže da joj je rekao da je konačno vreme da neke iskorake napravimo, a isto je, tvrdi, rekao i predsedniku Nikoliću kada su se nedavno videli u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: