LDP: Poricanje je izdaja; SNS: Treba nam još vremena

Jedanaest potpisa na dopisu za predsednicu skupštine traži - donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

16:24

LDP: Poricanje je izdaja; SNS: Treba nam još vremena
Foto: Beta, AP

U dokumentu od 11 članova, u prvom se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, u drugom osuđuje svako poricanje ovog genocida, a u trećem 11. jul proglašava za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Predlagači rezolucije su poslaničke grupe LDP - SDA Sandžaka, LSV i Zelena stranka.

"Mi se zalažemo da to bude pravi naziv, dakle genocid. I toliko puta smo rekli da to nije izdaja srpskih nacionalnih interesa. Naprotiv - svako poricanje, negiranje, relativizacija je zapravo izdaja srpskih interesa. Što pre shvatimo to, utoliko će biti bolje za celo društvo", kaže Nataša Mićić iz LDP.

Posle 13 sati duge rasprave, pre šest godina skupština je usvojila Deklaraciju o zločinu, a ne o genocidu u Srebrenici, uz podršku DS-a, G17plus, SPSa i manjina dok su naprednjaci, radikali i LDP tada bili uzdržani.

Kako će glasati naprednjaci, pre šest godina u opoziciji, a danas na vlasti, i dalje je nepoznato jer u stranci nije bilo sagovornika na tu temu. Šef najveće poslaničke grupe Aleksandar Martinović u telefonskom razgovoru nam je rekao da mu treba više vremena da prouči ovu rezoluciju da bi mogao da zauzme stav.

Za to vreme, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković poručuje da se nada da srpski premijer Aleksandar Vučić nije mislio da se donacijom pretplati na ulazak u Memorijalni centar.

Njegovu poruku da onaj ko negira srebrenički genocid nije dobrodošao u Potočare, Bakir Izetbegović u emisiji Intervju 20 bosanskog BHT1 komentariše rečima da bi on drugačije odlučio...

"Žao mi je što je odluka takva, razumem je. Da su mene pitali, ne bi je doneli takvu. Ali nisu. Imaju pravo, oni sahranjuju svoje mrtve. Oni imaju svoju bol i moramo pokazati razumevanje za svoju odluku", kaže Izetbegović.

Odluka je i da se u Sarajevo na jesen uputi predsednik Nikolić. Za Izetbegovića, to je prilika da se pokaže da se mogu donositi racionalne odluke u odnosu Srba i Bošnjaka.

"Ta osovina je ključna za stabilnost Balkana i tu se mora komunicirati, razgovarati, izneti stavovi, informacije. Inače počinju da rastu predrasude i nepoverenje. Tako da mi je uvek drago sresti se sa gospodinom Vučićem i gospodinom Nikolićem jer su to ljudi koje su Srbi izabrali", navodi Izetbegović.

Izetbegović zaključuje da bi voleo da se poseta dogodi za vreme njegovog predsedavanja Predsedništvom BiH, upravo zbog odnosa Srba i Bošnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: