Pokrajinski poslanici zarade plate za jedan dan

Još uvek nije poznato koliko će poslanika biti zaposleno u novom sazivu Skupštine Vojvodine u naredne četiri godine, koliko im traje mandat, piše Dnevnik.

Izvor: 021.rs

Sreda, 29.06.2016.

10:02

Pokrajinski poslanici zarade plate za jedan dan
Tanjug

Ova mogućnost je veoma primamljiva za poslanike, jer za razliku od kolega iz republičkog parlamenta, oni svoju mesečnu platu u većini slučajeva zarade samo za jedan dan.

Prema Odluci o pravima poslanika Skupštine Vojvodine, u radnom odnosu mogu biti predsednik i potpredsednici pokrajinskog parlamenta, predsednici skupštinskih odbora i poslaničkih grupa, kao i poslanici na predlog svojih poslaničkih grupa, ali sve to u skladu sa budžetom Vojvodine. Ovu priliku su u prethodnom sazivu iskoristila 72 od ukupno 120 poslanika.

Plata pokrajinskih poslanika je bila česta tema u proteklih nekoliko godina, jer je bila veća od primanja poslanika u Skupštini Srbiji. U međuvremenu je plata je smanjena, ali je i posle tog smanjenja dostigla 90.000 dinara. Odnosno, sama plata je iznosila 54.000 dinara, a na nju je sledovao poslanički dodatak od 35.000 dinara, prenosi Dnevnik. S obzirom na to da pokrajinski parlament zaseda najčešće jednom mesečno, dolazi se do zaključka da poslanici koji su u radnom odnosu u parlamentu svoju platu zarade za dan.

Osim toga, parlamentarci primaju i dnevnice za službena putovanja, kao i naknadu za učešće u radnim telima i dodatak za minuli rad, tako da suma može porasti i na 100.000. Poslanici, takođe, nakon završetka radnog odnosa imaju pravo i na naknadu plate u visini primanja koju su imali na dan prestanka funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: