Hrvati ne dižu rampu Srbiji: "Šta mi tražimo, traži i EU"

Hrvatski premijer vlade u ostavci Tihomir Orešković rekao je u u Briselu da se stav Hrvatske oko otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 nije promenio.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

08:12

Hrvati ne dižu rampu Srbiji:
Thinkstock

On je dodao da “to što Hrvatska traži, traže i druge članice Evropske unije“.

"Što se nas tiče, ništa se nije promenilo. Mi tražimo da Srbija ima iste uslove koje je imala Hrvatska i druge članice", rekao je Orešković.

On je dodao da se radi o tri uslova koja se odnose na nadležnost za suđenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i saradnju sa Haškim sudom.

"I druge članice traže da se to ispuni", rekao je Orešković, prenela Hina.

Holandsko predsedništvo Unijom je nameravalo da do kraja svog mandata koji završava u četvrtak u ponoć otvori pregovore sa Srbijom u poglavljima 23 i 24, ali još nema saglasnosti oko zajedničkog stajališta EU za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava, navodi hrvatska agencija.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač je u ponedeljak rekao da je, prema informacijama hrvatskih pregovarača, dogovor blizu i da će otvaranje pregovora biti moguće ako se ispune hrvatski zahtevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: