Juratović: Srbija je lokomotiva Zapadnog Balkana, ali...

Poslanik Socijaldemokratske partije (SPD) u nemačkom parlamentu Josip Juratović izjavio je da je Srbija lokomotiva za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

07:21

Default images
Thinkstock

Ipak, navodi da Srbija mora još odlučnije da krene sa reformama.

"Vaša zemlja mora još odlučnije da krene sa reformama i time Evropi olakša argumente protiv evroskeptika", rekao je Juratović za "Blic".

Komentarišući kako će izlazak Britanije iz EU uticati na evropski put Srbije, on je rekao da je sigurno da ova odluka Velike Britanije daje vetar u leđa evroskepticiima, kako u EU, tako i u Srbiji.

"Ali, ako želimo jaku i stabilnu EU koja će moći da oči u oči, na istom nivou sa velikim silama rešava globalne probleme, onda nam mora biti jasno da to možemo samo sa ulaskom Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", smatra Juratović.

"S obzirom da je Srbija lokomotiva za ulazak zapadnog Balkana u EU, time se ništa ne menja u činjenici da vaša zemlja mora još odlučnije da krene sa reformama i time Evropi olakša argumente protiv evroskeptika", istakao je Juratović.

Na pitanje o ruskoj reakciji na Bregzit, koje se ovih dana provlači kroz javnost, Juratović, prvi Hrvat u Bundestagu, kaže da Kremlj neće profitirati od izlaska Britanije iz EU.

"Ne verujem da će Kremlj profitirati od Bregzita. Velika Britanija i dalje ostaje u Savetu bezbednosti UN i kao NATO partner svakako će i dalje ostati ključna spona evropske sigurnosti.

Međutim, činjenica je da se EU mora učvrstiti pre svega na ekonomskom i socijalnom planu, a tu uticaj Rusije ne igra veliku ulogu. Problemi Evrope uglavnom se odnose na budućnost koja može biti samo zajednička. Toga je svesna i Velika Britanija, kao i Zapadni Balkan", istakao je Juratović.

Poslanik stranke vicekancelara Zigmara Gabrijela kaže da Nemačka neće požurivati Britaniju sa izlaskom iz EU.

"Potpuno je normalno da jedna demokratska evropska država kao Velika Britanija ima pravo na izbor. Tragedija u celoj priči je jedino ta što je starija populacija nadglasala mlade, a Englezi samim time ugrozili stabilnost Velike Britanije nadglasavajući Severnu Irsku i Škotsku", ukazao je on dodajućio da su Englezi ovim referendumom prvenstveno naneli više štete sebi nego EU.

"Nemačkoj nije u cilju da bilo koga požuruje, već da EU pre svega konačno sazna kako bi mogla se dalje orijentisati, a to je nemoguće bez pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma, koji pak samo Velika Britanija može da inicira", podvukao je Juratović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: