SAD: Objavljen izveštaj, ko je kriv za Bengazi?

Republikanski članovi američkog Kongresa objavili su izveštaj o napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

21:07

SAD: Objavljen izveštaj, ko je kriv za Bengazi?
Foto: Thinkstock

Oni optužuju tadašnju američku državnu sekretarku Hilari Klinton da je potcenila, a potom i pogrešno prikazala ekstremističku pretnju u Libiji.

Izveštaj ima 800 strana. U njega su utrošene dve godine i sedam miliona dolara od poreskih obveznika, naveo je AFP.

U napadu na američki konzulat u Bengaziju ubijena su četiri Amerikanca, među kojima i američki ambasador u Libiji Kris Stivens.

Odbor Predstavničkog doma za istragu incidenta optužio je vojsku za spor odgovor u slanju resursa u američko diplomatsko predstavništvo uprkos naredbama predsednika Baraka Obame i tadašnjeg sekretara za odbranu Lajona Panete, naveo je Glas Amerike.

Republikanski kongresmen, Trej Gaudi, predvodio je istragu napada u Bengaziju 2012. godine.

"Ništa nije moglo da stigne do Bengazija, zato što ništa nije poslato. Nijedan pripadnik američke vojske nije raspoređen u Bengaziju uprkos naredbi sekretara za odbranu u sedam sati uveče tog dana", rekao je Gaudi.

U izveštaju, koji obuhvata intervjue sa 80 novih svedoka, zaključuje se da je Obamina administracija kriva za, kako se navodi, spor odgovor.

"Vašington je imao pristup informacijama, u stvarnom vremenu, ali one nisu uticale na odluke koje su donete", istakao je Gaudi.

Pojedini zakonodavci otišli su i korak dalje od zaključaka komiteta i oštro kritikovali tadašnju državnu sekretarku Hilari Klinton.

"U javnosti je govorila američkom narodu da je reč o protestu podstaknutom video snimkom, dok je privatno govorila istinu da je u pitanju teroristički napad", kazao je republikanski kongresmen Džim Džordan.

"Ovde je reč o republikanskoj teoriji zavere u potrazi za zaverom", poručio je zamenik portparola Bele kuće Erik Šulc.

Izborni štab Hilari Klinton saopštio je da je izveštaj ispolitizovao smrt četiri Amerikanca. Demokrate su više puta istakle da je njegov cilj da se ugrozi njena predsednička kandidatura.

"U pitanju je komitet koji je radio duže od komisije za napade 11. septembra i komiteta za Perl Harbur, ubistvo predsednika Kenedija, iransku krizu i Votergejt", naveo je Šulc.

Pojedini republikanci, među kojima i Donald Tramp, optužili su Klintonovu da nije obezbedila adekvatnu zaštitu američke misije.

Svoj izvještaj su juče objavile i demokrate u komitetu, koje su navele da najbliže američke trupe, raspoređene u Italiji, nisu mogle na vreme da dođu do Bengazija da spasu diplomate, a da je Hilari Klinton tada bila aktivno uključena u rešavanje situacije.

Do sada je sprovedeno najmanje 10 istraga incidenta, dok je bivša državna sekretarka prošlog oktobra svedočila 11 sati u Kongresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: