Češka: Ukinuta zabrana gej parovima za usvajanje dece

Ustavni sud Češke ukinuo je odredbu Zakona o registrovanom partnerstvu koja je istopolnim bračnim partnerima u Češkoj zabranjivala da usvajaju decu.

Izvor: Beta

Utorak, 28.06.2016.

17:42

Češka: Ukinuta zabrana gej parovima za usvajanje dece
Foto: Tanjug

"Odredba je u suprotnosti s ljudskim pravom na dostojanstvo. Isključuje iz određenog prava jednu grupu ljudi samo zato što su sklopili registrovano partnerstvo. Pretvara ih tako u osobe niže vrste, bez razloga ih žigoše da su manje vredni, radikalno drugačiji od ostalih i nesposobni da se pobrinu za decu", obrazložio je sudija Vojteh Šimiček.

Ustavni sud bavio se pitanjem usvajanja dece u istopolnim brakovima na zahtev Gradskog suda u Pragu zbog Čeha koji je tužio jednu prašku opštinu zato što ga je s liste čekanja za usvajanje deteta na kojoj je kao bio bez problema kao gej pojedinac, izbacila kada je sklopio istopolni brak, pošto češki zakon o istopolnim brakovima ne predviđa mogućnost usvajanja dece, čak ni deteta sa kojim u to registrovano partnerstvo ulazi istopolni partner.

"Ta odredba je besmislena. Kao pojedinac, gej i lezbijka mogli ste da usvojite dete a kada ste stupili u istopolni brak i pokazali tako želju da živite u trajnoj, stabilnoj vezi, država vam odjednom usvajanje zabrani", rekao je LBGT aktivista Jan Kozubik.

Česi su u načelu vrlo tolerantni prema seksualnim manjinama i stabilno oko 68 odsto nacije ne vidi nikakav problem u istopolnim brakovima, koji ipak nisu potpuno u rangu bračne zajednice muškarca i žene, ali svega 17 odsto Čeha bi po raznim anketama prihvatilo da LGBT parovima da pravo da usvajaju decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: