Putinova partija "obezbedila" Balkan:"Suvereno, neutralno"

Jedinstvena Rusija potpisala je Deklaraciju o saradnji s predstavnicima političkih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske.

Izvor: Beta

Utorak, 28.06.2016.

07:00

Putinova partija
Beta/AP

Tim dokumentom se potpisnici zalažu za stvaranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.

Potpisnici Deklaracije ukazuju da u okviru "smanjenja međunarodne napetosti", poseban značaj za Jugoistočnu Evropu predstavlja razvoj inicijative "niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina", navodi se na sajtu JR.

"Taj projekat ima za cilj da postane strateška regionalna doktrina i da u budućnosti bude inkorporirana u opšteevropska razmatranja nove kontinentalne arhitekture bezbednosti", navela je JR.

U saopštenju se kaže da potpisnici Deklaracije, razmatrajući aktuelne probleme balkanske i opšteevropske bezbednosti, ističu neophodnost traženja zajedničkih "vanblokovskih rešenja".

U Deklaraciji se ističe interes ka razvoju saradnje balkanskih zemalja sa zemljama Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES), kao i širenje mulitirateralne saradnje u trgovinsko-ekonomskoj, finansijskoj, energetskoj i drugim sferama, navela je JR.

Kako se navodi na sajtu JR, Deklaraciju je sa ruske strane potpisao visoki funkcioner Sergej Železnjak na marginama 15. Kongresa partije u Moskvi.

U saopštenju se ne navodi ko je potpisao deklaraciju iz balkanskog regiona.

Železnjak je novinarima rekao da za Rusiju balkanski region "ima ogromni istorijski značaj", navela je JR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: