Kosovska Mitrovica: Održano "Vidovdansko slavopojanje"

Uoči Vidovdana, u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Sabornom hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija, izvedeno je tradicionalno "Vidovdansko slavopojanje".

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

08:07

Kosovska Mitrovica: Održano
Tanjug

"Vidovdansko slavopojanje" u slavu knezu Lazaru i kosovskim junacima izveo je crkveni hor "Nušić".

Ove godine "Vidovdanskim slavopojanjem" je obeležen i milenijum od stradanja Svetog kralja Jovana Vladimira besedom vladike Nikolaja Velimirovića izrečenoj na Vidovdan u Londonu pre 100 godina.

"Sve je to jedna ista priča, od početka stvaranja sveta do danas, priča o Hristu, svetiteljstvo kralja Jovana Vladimira i svetiteljstvo cara Lazara u stvari su slika njihove Hristolikosti, a njihova žitija su slika Hristovog stradanja", rekao je tada Niklaj Velimirović.

Crkveni hor "Nušić" je pod dirigentskom palicom Petra Rakića izveo tropar Svetom knezu Lazaru, deo iz liturgije Stevana Mokranjca "Svjatij Bože", "Svetitelj Božiji Milutin" vladike Nikolaja Velimirovića, za koju je note napisao Petar Rakić po blagoslovu igumana manastira Banjska oca Danila, "Vera Naša", "Pesma Časnom Krstu", kao i pesmu Zorana Milojevića"Koreni".

Govoreći zapise "Kandilo vere" i "Borba za Veru", hor "Nušić" je odao počast vladiki Nikolaju Velimiroviću povodom 60 godina od njegovog upokojenja i 25 godina od prenosa njegovih svetih moštiju iz Libertvila u rodni Lelić.

Za ovu priliku u samom hramu, postavljena je izložba umetničkih radova više autora sa motivima zadužbina Nemanjića u Raško-prizrenskoj eparhiji.

"Vidovdansko slavopojanje" je tradicija koja je započeta u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde je i hor "Nušić" nastao pre 25 godina. Hram je zapaljen 1999. godine i ponovo u martovskom pogromu 2004.godine.

Vidovdan će danas biti obeležen u Kruševcu gde će predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiti venac na Spomenik kosovskim junacima, na Gazimestanu će biti održan parastos kosovskim junacima, dok će u Kosovskoj Mitrovici na Trgu Šumadija svečano biti otkriven spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: