CG ćuti: Bez reakcije na "zabadanje" zastave Albanije

Crnogorski državni organi do sada se nisu oglasili povodom postavljanja zastave Albanije na teritoriji Crne Gore.

Izvor: Beta

Utorak, 28.06.2016.

14:52

Default images
Thinkstock

To su u ponedeljak u znak protesta u odnosu na utvrđenu liniju razgraničenja, uradili poslanici opozicionog kosovskog pokreta Samoopredeljenje.

Mediji prenose da je u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ova provokacija doživljena kao "ozbiljna" i da će se taj resor uskoro oglasiti saopštenjem.

Poslanici Samoopređeljanja Kosova postavili su juče na crnogorskoj teritoriji zastavu Albanije, jer nisu saglasni s granicom koju su utvrdile Vlade Crne Gore i Kosova i verifikovale potpisom u Beču u avgustu prošle godine.

Poslanici kosovske opozicione partije su postavili zastavu kako bi pokazali gde je po njima granica sa Crnom Gorom, preneli su podgorički mediji. Oni smatraju da je Kosovo oštećeno razgraničenjem i da je Crnoj Gori pripalo 8.000 hektara kosovske zemlje.

Portparol Samoopređeljenja Fisnik Ismailji napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk da je postavljanje zastave "način da se građani suprotstave poklanjanju zemlje Crnoj Gori", prenose mediji.

Crna Gora i Kosovo su u avgustu na međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču potpisali sporazum o razgraničenju, ali taj dokument do sada nije ratifikovala kosovska Skupština.

Ratifikaciji se protivi opozicija na Kosovu i pored upozorenja Evropske komisije da je ratifikacija sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom uslov za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Sporazumom o demarkaciji granice ozvaničene su administrativne granice iz 1974. godine.

Na zahtev bivše predsednice Kosova Atifete Jahjaga međunarodna ekspertska grupa je utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima a aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači stalno ponavlja da je pitanje vremena kada će se taj sporazum ratifikovati u Skupštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: