Niš: Prva javna komisija, ali "fudbaleri ne znaju pravila"

Odluka o medijskim projektima od javnog značaja koji će biti finansirani iz budžeta grada Niša mogla je da se prati u direktnom prenosu u Medija centru.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

20:38

Niš: Prva javna komisija, ali
Foto: Thinkstock

Posle burnih reakcija javnosti i medija, prošli konkurs je poništen, jer su svi članovi prvobitno izabrane komisije podneli ostavke.

Nova komisija, nove odluke. Među njima i ona da sednica više nije iza zatvorenih vrata. Načelnik Uprave za kulturu objašnjava da je to u interesu građana. Šta je uticalo na promenu stava da javnost narušava nezavisnost komisije.

“Pa zato što je prethodni konkurs pao i zato što ovim prvenstveno gube građani i mediji i rešili smo, u dogovoru sa komisijom i sa gradom , da je ovo najbolji način da javnost ima uvid”, navodi Nebojša Stevanović, načelnik Uprave za kulturu.

“Jako je važno da građani znaju kako se odlučuje o njihovom novcu. Kada je taj postupak javan i dostupan svima nama, komisija prvo ima potporu i podršku u toj javnosti , a onda će drugačije i sami donositi odluku”, dodaje Mladen Velojić iz Media i reform centra Niš.

Sprat iznad sale u kojoj se održava sednica direktan prenos prate oni kojih se odluke najviše tiču - novinari. Neki kažu, transparentnost u radu komisije je važna, ali ne i dovoljna.

“Ali i dalje imamo jedan ozbiljan problem što i sami članovi komisije ne znaju kriterijume na osnovu kojih bi trebalo da ocenjuju projekte. Tu imamo situaciju da je praktično otpočela neka fudbalska utakmica, a da fudbaleri ne znaju po kojim pravilima se igra”, navodi Predrag Blagojević iz “Južnih vesti”.

U Media centru danas nije bilo predstavnika LAF-a. Jedan od osnivača ovog tela, novinar Milorad Doderović demonstrativno je otišao jer je komisija ponovo odbila zahtev da sednici prisustvuje i građanski posmatrač pozivajući se na Pravilnik Ministarstva informisanja.

Doderović podseća da Plan za borbu protiv korupcije Grada Niša predviđa lokalnog posmatrača.

“To su komisije koje ne zasedaju o pitanjima odbrane ili ne znam kakvim stvarima,već o trošenju nekoliko desetina miliona para za ostvarivanje javnog interesa. Ja sam odbio ponudu načelnika uprave, za koga se pitam šta će on na sednici komisije, da se popnem sprat više u MC i da kao u nekom rijalitiju sa kolegama pratim direktan prenos sednice”, kaže Milorad Doderović, saradnik LAF-a

Na konkurs su pristigla 53 projekta, a članovi komisije odlučuju o raspodeli blizu 70 miliona dinara.

Podsećamo, konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu izazvao je burne reakcije javnosti, između ostalog, i zbog toga što je najviše para pripalo medijima koje je Savet za borbu protiv korupcije označio kao bliske vlastima.

Takođe, izveštaji BIRODI-a i LAF-a pokazuju da su neki mediji prošle godine ozbiljno zloupotrebili taj novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: